Reakcija na presudu
38

Crnadak o slučaju ambasadorice Čolaković: Otvorena je Pandorina kutija

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je danas da je disciplinska komisija oslobađanjem krivice ambasadorice BiH u Hagu Mirsade Čolaković otvorila Pandorinu kutiju.

Podsjećamo, disciplinska komisija utvrdila je da ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković nije kriva za povredu službene dužnosti, za šta ju je teretio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

"Dobili smo poruku da je normalno da jedan ambasador ne proslijedi pismo ministru. To je bilo gdje na svijetu nezamislivo. Želim da pošaljem poruku - otvorena je Pandorina kutija i sada svaki ambasador ima pravo da odluči da li će neko pismo biti proslijeđeno ili neće", rekao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

On je novinarima na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije sugerisao da zamislite situaciju u kojoj će se otvaranje pisama dešavati redovno.

"Ušli smo u tešku fazu i ne znam kako će to izgledati. Disciplinska komisija je imala dvije stvari. Teško je bilo dokazati ko je otvorio pismo i to smo znali da je teško dokazivo. Ali ambasadorica je rekla da nije htjela da proslijedi pismo i to nije trebalo biti previđeno. Srbi su preglasani dva naprema jedan prilikom odlučivanja. Vrlo je moguće da se u narednom periodu ne dostave neka druga pisma", zaključio je Crnadak.

Disciplinski postupak je pokrenut po tri tačke: nepostupanje po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanje pisma primatelju, otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, članu Predsjedništva BiH te otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Crnadak je rekao da se BiH nalazi u kritičnoj tački svog evropskog puta te da je važno da se pokaže jedinstvena volja i odlučnost te da se daju preostali odgovori na Upinik Evropske komisije.

"Na prekretnici smo, jer smo ušli u fazu u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje evropskim putem, što su naveli i određeni evropski zvaničnici. Gotovo 80 posto građana podržava evropski put i naša je obaveza da iz ovog ćorsokaka izađemo. Sujete i dnevnu politiku i međusobna optuživanja moramo hitno ostaviti po strani i mora se pod hitno napraviti konkretan i jasan iskorak. Za sve u BiH bi bilo dobro da korak naprijed na evropskom putu i dogodi", upozorio je Crnadak.

Uz usvojeni mehanizam koordinacije, kroz koji će se provoditi svi bitni stavovi po pitanju evropskih integracija, važno je da svi predstvanici vlasti u BiH presjeku čvorove i daju preostale odgovore na upitnik Evropske komisije.

Vrijeme je, kaže, da se konačno održi prva zajednička sjednica Vijeća ministara, entitetskih vlada uz prisustvo kantonalnih premijera i predstavnika vlasti Brčko Distrikta.