Odluka komisije MVP
12

Ambasadorica Mirsada Čolaković nije kriva za povredu službene dužnosti

SRNA
Mirsada Čolaković
Mirsada Čolaković
Disciplinska komisija utvrdila je danas da ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković nije kriva za povredu službene dužnosti, za šta ju je teretio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Predsjedavajući Disciplinske komisije Marinko Avramović rekao je da je komisija utvrdila da Čolaković nije kriva ni po jednoj tački prijave po kojoj je pokrenut disciplinski postupak.

Ministrastvo vanjskih poslova je 19. jula donijelo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Čolaković, na prijedlog ministra vanjskih poslova Igora Crnadka.

Problem sa Čolaković je nastao nakon što je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saopćio da je otvarano pismo, koje mu je upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Pismo je Ivaniću upućeno posredstvom Ambasade BiH u Holandiji, a u tom trenutku na funkciji ambasadorice bila je Čolaković.

Disciplinski postupak protiv Čolaković pokrenut je po tri tačke - nepostupanje po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanje pisma primaocu, otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, te otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.