Ministar vanjskih poslova
13

Crnadak o Mišljenju Evropske komisije: Građanima se mora vratiti ono što su izgubili

Piše: Er. M.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH i zastupnik u NSRS Igor Crnadak kazao je kako je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU očekivano te da trenutni saziv Vijeća ministara BiH nastavlja normalno raditi sve do izbora novog saziva državne izvršne vlasti.

Crnadak je rekao da je konferenciju za medije sazvao u povodu Mišljenja Evropske komisije o napretku BiH na EU putu. On je kazao da bi volio da su mišljenje i navedene preporuke bili direktniji i oštriji prema nedostacima u BiH.

"Mišljenje je u granicama očekivanog i što je najvažnije potvrđuje otvorena vrata za BiH. Želim pozdraviti to što je prva preporuka upravo ona koja traži primjenu preporuka OSCE-a, a znate da sam upravo ja u više navrata naglašavao izvještaj OSCE-a koji se odnosi na izbore", rekao je Crnadak.

On smatra da je poruka EU da se građanima mora vratiti ono što su izgubili, a to je da mirno i uz odsustvo ucjena i prijetnji biraju političke stranke koje će ih voditi u narednom periodu.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

"Nadam se da će nakon ovoga i najvažniji predstavnici međunarodne zajednice u BiH biti aktivniji o ovim pitanjima, jer oni su uglavnom šutjeli na stvari poput direktnih prijetnji biračima, potpune stranačke kontrole nad nekim RTV servisima i tako dalje", kazao je Crnadak.

Dodao je da je vrlo važno što je veliki dio izvještaja EU posvećen vladavini prava posebno jer posljednja istraživanja pokazuju kako je nedostatak vladavine prava i povjerenja u institucije važniji razlog za odlazak mladih iz BiH nego što su to ekonomska pitanja.

"Vrlo je dobro što se u kontekstu reformi Ustavnog suda BiH konkretno spominje i uloga stranih sudija. Jasno je da se u narednom periodu sve stranke moraju uključiti u rješavanje problema. Podsjetili su nas i na neke stare obaveze poput izbora u Mostaru, presude u slučaju Sejdić-Finci i očigledno je potrebno da svi u narednom periodu trebaju raditi svoj posao", rekao je Crnadak.

Crnadak se osvrnuo i na rad Vijeća ministara BiH ističući kako u Vijeću ministara BiH ne smije biti nikakvih blokada i to zbog obaveza državne vlasti prema građanima i međunarodnih obaveza.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

"U srijedu smo imali kvalitetan razgovor na sjednici Vijeća ministara BiH i svi su se izjasnili da će Vijeće ministara BiH normalno raditi u narednom periodu", kazao je Crnadak dodajući kako smatra da nije dobro da se ovaj saziv Vijeća ministara BiH uvlači u frustrirajuće razgovore o formiranju vlasti.

Ministar vanjskih poslova BiH najavio je da će u narednom periodu biti brojnih aktivnosti, a samo od 10. do 25. juna našu zemlju posjetit će tri ministra vanjskih poslova i to iz Češke, Norveške i Slovačke.

"Nakon susreta u ministarstvu oni će se sresti s predstavnicima najvažnijih institucija u BiH", kazao je Crnadak.

Novinari su pitali da li su realna očekivanja da BiH do kraja godine dobije kandidatski status i kada se može očekivati da naša zemlja postane članica EU. On je odgovorio da bježi od dalekih predviđanja poput odgovora na pitanje o članstvu.

"Mi ćemo nastaviti pozivati za kandidatski status u ovoj godini, ali s ovakvom političkom klimom u BiH nisam siguran da ćemo to dobiti", rekao je Crnadak.