BiH
4

Crnadak ne očekuje komplikacije od Hrvatske na izgradnji mosta na Savi

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da bi izgradnja mosta na Savi kod Bosanske Gradiške trebalo da počne naredne godine te da ne očekuje da će Hrvatska stopirati taj projekat.

"Nakon dogovora na relaciji BiH - Evropska komisija teško je očekivati da će Hrvatska dodatno komplikovati stvari u vezi sa izgradnjom mosta na Savi jer bi u tom slučaju sama sebi dala autogol", naglasio je Crnadak.

Ukazao je da je veoma važno da je odblokirana gradnja mosta na Savi u Bosanskoj Gradišci i da su “bez obzira na osporavanja”, pored uloge općine i Vlade Republike Srpske, veoma važnu ulogu u tom poslu imali srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

On je zahvalio i jednom dijelu predstavnika vlasti u Republici Srpskoj koji su priznali da je tek nakon Bečke konferencije izgradnja mosta na Savi odblokirana i postala izvjesna.

Novi most na Savi, dodao je Crnadak, skratit će put iz Banje Luke prema Evropi, Zagrebu i Beogradu i značit će mnogo za Bosansku Gradišku, RS i BiH.

Crnadak je rekao novinarima da ne očekuje da, po principu blokade izvoza mlijeka, Hrvatska stopira dogovorenu gradnju mosta.

On je danas u Bosanskoj Gradišci razgovarao s načelnikom općine Zoranom Latinovićem o aktuelnoj privrednoj i političkoj situaciji u ovoj lokalnoj zajednici, nakon čega je obišao gradilište novog graničnog prelaza i carinskog terminala Gradiška i Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli.

Crnadak je dodao da je s načelnikom Latinovićem razgovarao i o mogućnosti predstavljanja Gradiške tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope, koje počine krajem idućeg mjeseca i pozvao sve općine u Republici Srpskoj da iskoriste priliku koja će se ukazati i da predstave svoje potencijale.

Zoran Latinović je naveo da se na lokaciji novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Bosanskoj Gradišci otvara mogućnost značajnijeg razvoja općine i otvaranja nove poslovne zone Liman koja bi, sa položajem uz sam granični prijelaz nudila povoljne uslove za investitore.

Istakao je da će zemljani radovi na izgradnji novog carinskog terminala biti završeni do kraja godine i da Uprava za indirektno oporezivanje planira da uloži 10 miliona maraka za završetak jednog od najmodernijih graničnih prijelaza u regionu.

"Carinski terminal dobit će puni smisao tek nakon izgradnje novog mosta na Savi. Također, paralelno teku radovi na izgradnji obilaznice duge pet kilometara i polovina dionice trebalo bi da bude završena do kraja naredne godine", naveo je Latinović i naglasio da Bosanska Gradiška ne treba da teži samo tome da bude tranzitno područje nego da pruža povoljne uslove za ulaganja u privredu i otvaranje novih radnih mjesta.