{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanska Gradiška: Uskoro kreće izgradnja mosta od velike važnosti za BiH

30.8.2015. u 17:44
39
116
Bosanska Gradiška: Uskoro kreće izgradnja mosta od velike važnosti za BiH
39
Bosanska Gradiška: Uskoro kreće izgradnja mosta od velike važnosti za BiH
Vijest da je Evropska unija na Samitu u Beču za infrastrukturne projekte BiH odobrila finansijska sredstva za most na Savi posebno je obradovala građane Bosanske Gradiške.
Navode da bi ih izgradnja mosta i konačno izmještanje graničnog prelaza iz centra grada riješilo svakodnevnih saobraćajnih gužvi, obzirom da je ovo jedan od najfrekventnijih prijelaza u BiH i ima status BIP-a tj. prijelaza sa svim potrebnim inspekcijskim kontrolama za promet svih vrsta roba.

Vladan Radonjić, koji živi blizu carinskog terminala, kaže da mu je voziti auto postalo nemoguća misija, jer su kolone kamiona parkirane u svim okolnim ulicama, često i na trotoarima, tako da svom dvorištu teško može prići.

"Granični prelaz koji se nalazi u samom gradu jedan od velikih infrastrukturnih problema našeg grada. Ulicama oko carinskog terminala teško je proći, mora se provlačiti između kamiona, koji su nerijetko parkirani i na trotoarima, a najveća gužva je vikendom i za vrijeme ljetnih odmora’’, kaže Radonjić.

Obzirom da je izgradnja mosta na Savi već godinama bila pod znakom pitanja, prije par mjeseci pristupilo se izgradnji novog graničnog prelaza, odnosno carinskog terminala u naselju Čatrnja kod Gradiške, čijim će se stavljanjem u funkciju postojeći carinski terminal izmjestiti van gradskog područja.

Prema riječima Ratka Kovačevića, glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje, u toku je realizacija prve faze izgradnje novog graničnog prelaza koja podrazumijeva kompletnu niskogradnju, postavljanje hidro i elektro instalacija, te izgradnju temelja i nadstrešnice.

’’Prva faza izgradnje graničnog prijelaza, odnosno carinskog terminala, trebala bi biti završena sredinom novembra, a koštat će oko 8 miliona KM. Nakon toga slijedi provođenje tenderske procedure za izbor izvođača radova na izgradnji druge faze za koju će UIO izdvojiti oko 15 miliona KM’’, kaže Kovačević.

Ipak, novi granični prelaz i carinski terminal u Bosanskoj Gradišci, bit će moguće staviti u funkciju tek nakon izgradnje novog mosta na Savi. U ministarstvu saobraćaja i veza RS vjeruju da će izgradnja mosta, koji će koštati oko 34 miliona eura, a za koji je u Beču odobreno 6,8 miliona eura, početi naredne godine jer i posljednje informacije iz Zagreba kažu da su i Hrvati spremni da grade most.

"Republika Srpska već više od tri godine ima osigurane sve neophodne uslove za početak izgradnje mosta na Savi. Ali ovo je zajednički projekt sa Republikom Hrvatskom, koja ranije nije imala sluha za gradnju mosta. Međutim posljednje informacije kažu da je konačno i hrvatska strana spremna za ovaj projekat, tako da vjerujemo da će gradnja početi početkom naredne godine’’, optimistični su u resornom ministarstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: