|

Crnadak na Jahorini okupio ambasadore: Teško je vidjeti izlaz iz krize

Crnadak na Jahorini okupio ambasadore: Teško je vidjeti izlaz iz krize
2
F
FENA
24.2.2017. u 17:44
81
komentara
2

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak organizirao je danas na Jahorini neformalno druženje sa ambasadorima i šefovima diplomatskih kancelarija stranih zemalja koji imaju sjedište u Sarajevu.
Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, procesu evropskih integracija i drugim aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak je rekao da je BiH ušla u duboku krizu i veoma je teško vidjeti izlaz u ovom trenutku, jer su "napadnute institucije i ugrožen politički balans u BiH", koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i zakonima.

U razgovoru sa ambasadorima Crnadak je naglasio potrebu da sva odlučivanja u BiH budu vraćena u institucije, jer vaninstitucionalno djelovanje i uvođenje paralelizma u rad institucija ugrožava unutrašnje odnose u BiH i može dovesti do zastoja u reformama i procesu evropskih integracija.

Izrazio je očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice podržati principe kompromisa i dijaloga, te značaj i ulogu institucija, umjesto preglasavanja i odlučivanja van institucija o značajnim i osjetljivim pitanjima.

Poručio je da oni koji su "omalovažili institucije, iako su znali da proizvode najveću političku krizu u posljednjih 20 godina, treba da ponude prijedlog kako da se ova situacija prevaziđe i vrati na put reformi, evropskih integracija i razvijanja odnosa sa susjedima".

Govoreći o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, Crnadak smatra da je jasno da su legitimitet same odluke kao i legitimitet osobe koja se predstavlja kao agent upitni i problematični, te da će o svim navedenim činjenicama uskoro obavijestiti i Međunarodni sud pravde u Hagu.

Crnadak je upoznao ambasadore da je kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, instrukcijom kojom je zabranio dostavu pisma ministra vanjskih poslova, ugrozio i funkcioniranje diplomatsko-konzularne mreže BiH, da se radi o nezabilježenom presedanu.

Obavijestio je ambasadore da je Izetbegoviću uputio pismo sa detaljnim pregledom mogućih posljedica, te ga pozvao da povuče nezakonitu i opasnu instrukciju ambasadoru, ali da još uvijek nije dobio nikakav odgovor.

Drugi dio razgovora bio je posvećen evropskim integracijama BiH, pripremama za Samit o zapadnom Balkanu u Trstu, unapređenju regionalne saradnje i učešću BiH u globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma, a prezentirani su i turistički potencijali olimpijske planine Jahorine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...