{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak i Mijatović razgovarali o slobodi medija u BiH

F
30.6.2015. u 18:25
0
11
Crnadak i Mijatović razgovarali o slobodi medija u BiH
0
Crnadak i Mijatović razgovarali o slobodi medija u BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas sa predstavnicom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija Dunjom Mijatović, koja boravi u višednevnoj posjeti BiH.
Glavne teme bile su stanje slobode medija u BiH, predsjedavanje BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope u kontekstu mogućnosti za doprinos poboljšanju stanja slobode medija, kao i saradnja Vijeća Evrope i OSCE-a na tom polju.

Tom prilikom je, između ostalog, ukazano na štetne posljedice kašnjenja u procesu digitalizacije u BiH i potrebu brzog rješavanja ovog pitanja, istaknut značaj očuvanja institucionalne i funkcionalne nezavisnosti Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), te na značaj finansijske i uređivačke nezavnosti javnih radiotelevizijskih servisa u BiH.

Također, ukazano je i na manjak istraga o napadima na novinare u BiH i potrebu povećanja sigurnosti novinara i s tim u vezi ocijenjeno da je predsjedavanje BiH Vijećem Evrope dobar trenutak da se učini nešto više po tom pitanju te da poruka o nedopustivosti napada na novinare mora da dođe sa najvišeg nivoa vlasti.

Ministar Crnadak je izrazio punu podršku aktivnostima predstavnice za slobodu medija OSCE-a, te uputio poziv za nastavak i jačanje saradnje Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ureda predstavnice za slobodu medija OSCE-a.

Ministar Crnadak je iskoristio priliku da predstavnici Mijatović čestita dobijanje Médaille Charlemagne 2015 nagrade, kao prvoj osobi iz regiona koja je dobila ovu prestižnu nagradu za poseban doprinos u polju medija, procesu evropskog ujedinjenja i razvoju evropskog identiteta, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: