Nuklearni otpad
26

Crnadak i Golić o Trgovskoj gori: BiH mora ići do kraja i spriječiti odluku Hrvatske

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra da naša zemlja ima čvrste argumente i detaljno obrazloženje protiv najave Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na samoj granici s BiH, u blizini općine Bosanski Novi.

Nakon razgovora u Banjoj Luci s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, Crnadak je rekao da su svi nivoi vlasti u BiH zajedno radili s ciljem da se spriječi odlaganje otpada na toj lokaciji

On će predvoditi delegaciju BiH na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će još jendom biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško nu kasarni Čerkezovac.

Predstavit će, kaže, sve ono što je rađeno u protekle četiri godine.

"U prilici smo da ponudimno čvrste argumente i činjenice, koje u našu korist i vrlo konkretno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba da bude na Trgovskoj gori, gdje će ugroziti stotine hiljada ljudi", rekao Crnadak.

Najavio je razgovore s ministrima vanjskih poslova iz Hrvatske i Slovenije, kao i generalnim sekretarom IAEA kako bi ukazalo na ovaj problem.

"BiH mora ići do kraja i iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i mjere da pokušava da spriječi tu odluku Hrvatske", rekao je on.

Ministrica Golić je također još jednoma apelovala na vlasti Hrvatske da promjene odluku i odaberu neku drugi od sedam lokacija koje su bile predviđene ranijim dokumentima za odlaganje tog otpada.

"Najbolja im je lokacija mjesto Vrbine, koje predlaže Slovenija, uz Nuklearnu eleketranu Krško", rekla je Golić.

Upoznala je Crnadka s dosadašnjim postigntim koracima, među kojima je i odluka Vlade RS-a da proglasi Park prirode Una, koji se graniči s Nacionalnim parkom Una u Federaciji čime je cijeli njen tok zaštićen.

To je, kaže, još jedan od mehanizama u borbi BiH protiv najava Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

Posjetila je da 27.septembra biti održan protest građana, a očekuje su ne samo predstavnici općina u slivu rijeke Une, već i nekih općina iz Hrvatske.