PDP
33

Crnadak i Borenović podnijeli krivičnu prijavu protiv RTRS-a i Ariea Livnea

Klix.ba
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i delegat u Narodnoj skupštini RS-a Branislav Borenović podnijeli su uime PDP-a krivičnu prijavu protiv Ariea Livnea koji se predstavlja kao šef Predstavništva RS-a u Izraelu , voditelja"Dnevnika plus" na RTRS-u Vanje Furtule, urednika Informativnog programa RTRS-a Siniše Mihailovića i generalnog direktora Draška Milinovića.

PDP je u saopćenju za javnost naveo da su Crnadak i Borenović dvije sedmice od emitovanja "Dnevnika plus", u kojem su optuženi za antisemitizam, nisu dobili termin da odgovore u istoj emisiji i istom terminu.

Saopćenje PDP-a prenosimo u cijelosti:

"Dvije sedmice od emitovanja ”Dnevnika plus” na Radio-televiziji Republike Srpske u kojem su predsjednik i potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i Igor Crnadak optuženi za antisemitizam nismo dobili termin za odgovor u istoj emisiji i istom terminu.

Јavni servis Republike Srpske obavezan je da vodi računa o tačnom i istinitom informisanju, na šta ih obavezuje i zakon, a nikako da raspiruje mržnju i vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

S obzirom na to da nisu reagovali niti se ogradili od monstruoznih optužbi za antisemitizam, niti u emisiji, niti naknadno, Partija demokratskog progresa podnijela je jučer, osim protiv Arie Livnea koji je optužbe izgovorio, i krivičnu prijavu protiv voditelja emisije “Dnevnik plus” Vanje Furtule, urednika Informativnog programa RTRS Siniše Mihailovića i generalnog direktora RTRS Draška Milinovića.

Podsjećamo da je u emisiji ”Dnevnik plus” emitovanoj na Veliki petak, 14. aprila 2017. godine, Arie Livne iznio niz optužbi na račun Partije demokratskog progresa i njenih funkcionera. Povod za optužbe bila su jednostavna poslanička pitanja našeg kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske upućena Vladi RS u vezi sa aferom ”predstavništvo Republike Srpske u Izraelu”, na koje vlast do danas nije dala odgovor.

RTRS ne samo da nije postavio nijedno pitanje koje bi razjasnilo ovu aferu, u interesu javnosti Republike Srpske, nego je svojim pitanjima i insinuacijama raspirivao negativan odnos javnosti prema našoj partiji i funkcionerima.

Time su nastavili lošu praksu jednostranosti i neobjektivnosti u službi vladajućeg SNSD, što je potpuno suprotno programskim principima nezavisnosti u radu. Ovo ponašanje je sramotnije tim više što je u ovoj godini povećan iznos subvencije za javne medije (RTRS i agencija SRNA) na 3.774.000 KM, u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 1.700.000 KM.

Podsjećamo javni servis, koji je apsolutni poslušnik vladajuće partije, da subvencije ne daje ta partija iz svog budžeta, već iz budžeta koji pripada svim građanima i da su dužni da nas informišu o istini.

Kako bismo stali u kraj bahatom i neodgovornom ponašanju javnog servisa Republike Srpske, koje je doživjelo vrhunac optužbama za antisemitizam, odlučili smo da pravdu potražimo pred pravosuđem. Arie Livne, Vanja Furtula, Siniša Mihailović i Draško Milinović u krivičnoj prijavi čiji su podnosioci Branislav Borenović i Igor Crnadak terete se da su izvršili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 294. a, stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske."