BiH
49

Crnadak: Generalnom sekretaru UN-a sam rekao da neće biti referenduma o otcjepljenju RS-a

Piše: A. Z.
Igor Crnadak i Antonio Guterres
Igor Crnadak i Antonio Guterres
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se jučer u New Yorku za generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterrsom.

Teme razgovora su bile proces reformi i napredak koji je BiH ostvarila kada su evropske integracije u pitanju. Crnadak je danas u Banjoj Luci kazao da je Guterres zabrinut zbog najave referenduma o otcjepljenju RS-a, ali da mu je on kazao da do toga neće doći.

"Guterres je potvrdio da je ostvaren veliki napredak u 2016. godini na putu evropskih integracija, te da se ovaj proces u cijeloj regiji prati s velikom pažnjom. Nova administracija UN-a je zabrinuta zbog mogućnosti referenduma o nezavisnosti RS-a, a ja sam mu dao do znanja da svi mi volimo RS i da se niko ne može igrati s nadležnostima, ali da referenduma neće biti i da to uopšte nije tema. Ljudi žele graditi budućnost. Vidite koliko manipulacija utiču i na međunarodnu scenu", istakao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH je dodao da BiH želi bolju informisanost o situaciju u zemlji, a ne samo kroz izvještaje OHR-a. Smatra da su nužni razgovari sa šefovima misija svih ključnih zemalja.