Važno pitanje
18

Crnadak: Evropski put ne smije biti zarobljen igrama oko formiranja vlasti

FENA
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak naglasio je danas da evropska budućnost BiH ne smije biti zarobljena u političkim igrama oko formiranja vlasti, pozivajući vlade na svim nivoima da potvrde odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"Utvrđivanje odgovora na dodatnih 655 pitanja Evropske komisije kroz mehanizam koordinacije je dobar znak i Vijeće ministara i vlade Republike Srpske i Federacije BiH trebaju što prije da ih potvrde", kazao je šef bh. diplomatije.

Napomenuo je da je upravo evropska budućnost Bosne i Hercegovine jedno od rijetkih krupnih pitanja oko kojeg su svi jedinstveni i to je razlog zbog kojeg ono ne bi trebalo ovisiti o političkim igrama oko formiranja vlasti.

Mišljenja je da će različite inicijative i deklaracije te uvjetovanje među političkim strankama usporiti formiranje vlasti, a građani BiH za to vrijeme nemaju više vremena i ne mogu čekati da se završe stranačka nadmudrivanja kako bi se počelo živjeti bolje.

Izdvojio je neke od tih pitanja poput inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se namjerava osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, deklaracija Hrvatskog narodnog sabora koja traži potpunu prekompoziciju Dejtonskog sporazuma i promjena stava vladajuće koalicije u Republici Srpskoj oko Aktivacijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

"Bez odgađanja, svako treba da radi svoj posao, na svim nivoima vlasti, kako bi se što prije osiguralo da BiH dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji", pozvao je Crnadak u izjavi koju prenosi Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najavio je da će uz te poruke, ministrima zemalja članica Evropske unije na sastanku 1. februara u Bukureštu prenijeti i apel da evropske institucije, nakon što prime odgovore, donesu odgovarajuće odluke u vezi sa Bosnom i Hercegovinom u najkraćim mogućim rokovima.