Zapadni Balkan
67

Crnadak: Dešavanja na Kosovu predstavljaju udarac nastavku dijaloga koji se vodi u regionu

Piše: Er. M.
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak komentarisao je za Klix.ba dešavanja na Kosovu gdje je prvo uhapšen, a zatim i protjeran direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić. Crnadak smatra kako je javnost jučer imala priliku vidjeti tužne i neprihvatljive slike s Kosova.

"Ovo traži najžešću moguću osudu svih u regionu, a posebno osudu naših evropskih partnera. Mislim da se radi ne samo o udarcu na stabilnost u regionu, već i o udarcu na nastavak briselskog dijaloga", rekao je Crnadak.

On dodaje da jučerašnja dešavanja na Kosovu predstavlju i direktan udarac na nastavak političkog dijaloga koji se vodi u regionu.

"Takvo siledžijsko ponašanje i demonstraciju sile ne bi smio niko opravdati bez obzira na to o kome se radi", zaključio je Crnadak.

Podsjećamo, jučer je u Sjevernoj Mitrovici negdje oko 17:30 sati uhapšen direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić, gdje je prisustvovao unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Pripadnici interventne policije Kosova izvršili su upad u objekt Mitrovačkog dvora gdje se održavao okrugli stol političkih predstavnika Srba.

Đurića je više policajaca sprovelo do policijske stanice u Prištini, gdje je saslušan, a nakon toga je odvezen na administrativni prijelaz Merdare, gdje ga je preuzela srbijanska policija, a u Kuršumliji mu je ukazana ljekarska pomoć, nakon čega se uputio za Beograd.