Zločin i vjera
1.7k

Crkva se ne odriče četnika: Na brdima iznad Višegrada služen parastos Draži Mihailoviću

Piše: Irvin P.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Da se Srpska pravoslavna crkva ne misli odricati fašističke prošlosti posljednjeg, a niti Drugog svjetskog rata, pokazuje današnji parastos na brdima pokraj Višegrada, a koji je održan u "čast" Draži Mihailoviću.

Parastos je obavljen pred nekoliko stotina četnika i njihovih simpatizera, uz vodstvo nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve, na mjestu gdje je 13. marta 1945. godine uhapšen četnički vođa i ratni zločinac Mihailović.

On je, zajedno sa pripadnicima četničkog pokreta, za vrijeme Drugog svjetskog rata i tadašnjeg sukoba u Srbiji i BiH naredio i učestvovao u pokolju lokalnog muslimanskog stanovništva s namjerom da ga u postpunosti ukloni.

Pedeset godina kasnije, poklonici te fašističke ideologije ponovili su namjere i radnje svojih idola kreiravši gotovo etnički čistu istočnu Bosnu, dok su većinski bošnjačkim mjestima, uključujući Višegrad, u potpunosti promijenili viševijekovni identitet.

Parastos je bio samo dio cjelodnevnog četničkog praznika popraćen pjesmama o krvavoj Drini i tvrdnjama kako su ravnogorci bili "antifašisti na strani demokratije".

Povratnici u ovaj dio Bosne i Hercegovine večeras neće mirno spavati zbog činjenice da se aveti crne historije bošnjačkog, ali i srpskog naroda, ponovo bude u dolini rijeke Drine. Nekažnjeno.