Proslava Cvjetnice u Sarajevu
0

"Čovjek je ugrožen kad zaobiđe Božiji zakon"

Sarajevo-x.com
(Foto: KTA)
Cvjetnica - nedjelja Muka Gospodnje, kada se Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem i kojom započinje Velika sedmica, svečano je proslavljena, 17. aprila Euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom i uz suslavlje petnaestak svećenika. Sudjelovali su i bogoslovi obučeni i reverende i rokete te veći broj redovnica i brojni drugi vjernici.

Na početku Mise kardinal Puljić je blagoslovio maslinove grančice koje su u znak zajedništva darovali vjernici iz Vele Luke na otoku Korčuli, a prikupljeni darovi vjernika bit će poslani za potrebe misija. Nakon navještaja Evanđelja o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem, uslijedio je ophod oko katedrale uz pjesmu i zvonjenje katedralnih zvona. Potom je svečano otpjevana "Muka Gospodina našega Isusa Krista po Mateju".

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je, govoreći o muci Isusa Krista, kazao da svaki čovjek nosi svoj križ i svoju patnju. Napominjući kako svaka ljudska zajednica mora imati zakone i da zakoni trebaju biti utemeljeni u Božjem zakonu - naravnom i objavljenom.

"Kada ljudski zakon zaobiđe Božiji i naravni zakon, čovjek je ugrožen. Tada nije na prvom mjestu pravda i dostojanstvo čovjeka, nego interes što se vidi i kod procesa protiv Isusa Krista koji je, zapravo, politički proces. Isus je osuđen ne zato što je bio kriv nego zato što je smetao", kazao je kardinal Puljić ističući kako treba računati s tim da su svi ljudski sudovi ograničeni pogotovo ako se ne temelje na istini, pravdi i na dostojanstvu čovjeka.

Dodao je da čovjek bolno doživljava poniženje pojašnjavajući kako ima raznih poniženja od kojih je jedno i ono kada čovjeka ponižava njegov grijeh. Kazao je kako priznanje vlastitoga grijeha jest otkriće istine koja oslobađa.

"Ima i onih poniženja kada neko, koji ima veću silu i moć, oduzima ljudima dostojanstvo pa se čovjek osjeća poniženim i pogaženim. Kako se u tom trenutku postaviti? Muka Kristova na to daje divan odgovor. Treba sačuvati dostojanstvo i vjerovati u pobjedu istine i Božje pravde znajući da je ljudska pravda ograničena dok je Božija vječna i niko joj ne može izmaći", kazao je kardinal Puljić ističući potrebu čuvanja dostojanstva i naglašavajući da je to moguće onima koji se pouzdaju u Boga.

Kardinal Puljić je na kraju Mise podsjetio da papa Benedikt XVI upravo na današnji dan slavi svoj rođendan te pozvao sve vjernike na molitvu za Svetog Oca.

Liturgijsko pjevanje uzveličao je mješoviti katedralni zbor "Josip Stadler" pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića.

Na Cvjetnicu Crkva obilježava i Svjetski dan mladih koji je nastao nakon što se papa Ivan Pavao II. dva puta susreo s mladima u Rimu 1984. i 1985. godine, prenijela je KTA.