Uskršnja poslanica
0

Kardinal Puljić: Učiti se praštanju i pomirenju

SRNA
Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić poželio je katoličkim vjernicima i svim ljudima dobre volje da uskrsli Krist učvrsti njihovu nadu te život ispuni radošću i hrabrošću kojom će nositi svoju svakodnevnicu.

"Neka svaka duša pripremljena za ovo svetkovanje, istinski uskrsne na radost života i hrabrost nošenja krsta", istakao je kardinal Puljić u svojoj tradicionalnoj uskršnjoj poslanici, izrazivši nadu da će iz Hristovih rana provreti milosrđe na duše ljudi i njihove međuljudske odnose, koje će ih naučiti praštanju i pomirenju.

Kardinal Puljić pozvao je na izgradnju međusobnog povjerenja na osnovu povjerenja koje Isus poklanja smrtnicima.

    	"Iz tog povjerenja koje Isus poklanja nama smrtnicima i sami gradimo povjerenje jedni prema drugima i neka se iz tog povjerenja rađa radosna saradnja za bolji život koji jamči uskrsli Krist", istakao je nadbiskup vrhbosanski.

    	On je poželio da Isus Krist svjetlošću uskrsnog jutra obasja sadašnjost koja je u BiH, navodi se u poslanici, opterećena sumornošću i beznađem.

U uskršnjoj poslanici, u kojoj se kardinal Puljić osvrnuo i na boravak pape Jovana Pavla Drugog u Sarajevu 12. i 13. aprila 1997. godine, podsjeća se da Katolička crkva ove godine Uskrs proslavlja na isti dan kad i Srpska pravoslavna crkva. 

"Neka nam to bude još veći razlog umnožene radosti u istom uskrslom Kristu", poručio je kardinal Puljić čestitajući Uskrs svim vjernicima i ljudima dobre volje.