Odluka Univerziteta
15

Čoviću će u Zagrebu biti dodijeljen počasni doktorat zbog kojeg se digla prašina

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sveučilište u Zagrebu dodijelit će počasni doktorat hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u auli Univerziteta u Zagrebu, saopćeno je jutros iz Predsjedništva BiH.

U povodu dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu, kako je najavljeno, on će u 16 sati održati predavanje pod nazivom "Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska".

Treba podsjetiti da je Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici u maju dodijelio počasni doktorat Čoviću, no izglasavanje doktorata nije prošlo glatko. Naime, profesorica Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta je argumentirala zašto počasni doktorat Čoviću ne bi trebao biti dodijeljen.

"Dragan Čović započeo je karijeru 'u teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg Bosne'. Podsjećam komisiju i sve članove ovog senata da u međunarodnopravnom smislu ta republika nikad nije postojala, a da je bosanskohercegovačkim, a posebno bosanskim Hrvatima, osim onim malobrojnima koji su se njenim osnivanjem okoristili, donijela nepreglednu štetu.

Projekt Herceg-Bosne, koji je prokazan i na Međunarodnom sudu u Hagu, a čiji je Čović dosljedni politički nastavljač, zapravo predstavlja tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", navela je tada Čilić.

Ona je u svom govoru dodala da je Dragan Čović u preduzeću "Soko" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad.

Također, u kolumni objavljenoj na Jutranjem.hr Jurica Pavičič, hrvatski pisac, kolumnista i kritičar, obznanio je da vraća svoj doktorat zbog odluke Zagrebačkog sveučilišta da dodijeli doktorat članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

"Bivši aviomehaničar iz mostarskog Sokola, čovjek blago rečeno sramotne ratne prošlosti, političar višekratno optuživan za privredni i ini kriminal dobio je tako od moje bivše alma mater istu onu akademsku titulu koju su u neka druga vremena od te iste dične ustanove dobili Tesla, Niels Bohr, Prelog, Ružička i Werner Heisenberg, Linus Pauling i Northrop Frye. Dragan je Čović doktorat nekoć dičnog i važnog Zagrebačkog sveučilišta dobio za svoj doprinos opstanku Hrvata u BiH u - citiramo rečenicu iz izvještaja komisije: 'teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne", napisao je, između ostalog, Pavičić.

Iz Predsjedništva BiH je najavljeno da će se Čović danas sastati s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.