Bez usaglašavanja
212

Čović za Klix.ba: Ubrzo ćemo predložiti naš izvorni prijedlog izmjena Izbornog zakona

Piše: S. H.
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović u izjavi za Klix.ba je prokomentarisao današnju burnu raspravu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kazavši kako očekuje da prijedlog izmjena Izbornog zakona HNS bude oboren, ali je isto tako najavio da će ubrzo HDZ ili HNS uputiti svoj novi, izvorni prijedlog, koji će biti dosta jasniji.

"Poznajući raspoloženje među bošnjačkim zastupnicima u Predstavničkom domu državnog parlamenta očekujem da će Prijedlog izmjena Izbornog zakona HNS-a pasti. Shodno tome, očekujem da će pasti i prijedlog koji su predložili iz SDA, a koji će ići vjerovatno po redovnoj proceduri, koja će se razvlačiti malo duže. Prema tome najbolje bi za sve bilo da što prije završimo taj dio parlamentarnog nadmudrivanja i krenemo sa nekim novim inicijativama", kazao je Čović.

On je poručio da će, čim se završi glasanje u parlamentu i kada prijedlog HNS-a bude oboren, što očekuje, organizirati sjednicu HNS-a gdje će se odlučiti o narednim potezima.

"Ovaj prijedlog HNS-a smo usaglašavali sa SDA i mislili smo da je kompromisno rješenje. Sada ćemo sigurno predložiti svoj novi prijedlog, koji će biti malo jasniji. Kako ćemo ga uputiti i ko će ga predložiti još uvijek ne znamo, ali očekujem da do početka januara u parlamentarnu proceduru uputimo naš izvorni prijedlog Izbornog zakona, koji nije usaglašavan sa drugim stranama", naglasio je za Klix.ba Dragan Čović.

Smatra da jednostavno u naredna četiri mjeseca BiH mora imati izmijenjen Izborni zakon koji će osigurati legitimno predstavljanje svih naroda, kako bi se izbori mogli i održati i rezultati implementirati, inače ćemo imati novu krizu.

Još uvijek je neizvjesno kako će završiti današnja sjednica na kojoj se treba odlučivati o izmjenama Izbornog zakona po prijedlogu HDZ-a, kao i o prijedlogu SDA.