BiH
26

Čović: Vlast u FBiH je dotakla dno, samo kod nas je kadriranje nauka

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je nakon današnjeg sastanka sa Bakirom Izetbegovićem kako očekuje da će se u naredna 2-3 dana riješiti situacija u vezi sa krizom u FBiH i da će biti zakazana sjednica Vlade FBiH na kojoj će se imenovati vršioci dužnosti nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZHB.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Također, istakao je da u sva preduzeća trebaju ući institucije BiH koje brinu o ispravnosti rada.

"To smo mogli uraditi i tokom ovih pet mjeseci. Ukoliko ne dođe do dogovora, doći će do blokade sistema u FBiH i to znači da Federacija neće imati izvršnu vlast", rekao je Čović ali je naglasio da je optimističan i da misli da do toga ipak neće doći.

Na pitanje novinara da li će sutra razgovarati i on sa Željkom Komšićem, predsjednikom Demokratske fronte, Čović je rekao kako on nema problem da komunicira s bilo kim.

"Dogovarali smo se o ovim stvarima u posljednjih pet mjeseci i nema smisla više. Populističke priče da ćemo uvoditi red, a ništa ne radimo, više ne prolaze. Kadrovska politika nije trgovina foteljama i nema smisla da dovedemo ministre u Federalnu vladu i da im svežemo ruke", rekao je Čović.

U slučaju da dođe do raspada Vlade FBiH, Čović je rekao kako će tragati za nečim novim, no misli da do toga neće doći, jer su, istakao je, došli do dna.

"Svi su razumjeli da je ovo propast. Prošlo je 50 dana od formiranja Vlade FBiH i šta smo uradili? Ne želim više stajati pred vama i reći da nismo uradili ništa. U svakoj državi se kadriranje radi za 24 sata, samo kod nas je to nauka. E, pa neće više biti", poručio je Čović.