{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Vjerujem da će zakoni sutra biti usvojeni, BiH neće na "crnu listu"

5.6.2014. u 14:47
12
91
Čović: Vjerujem da će zakoni sutra biti usvojeni, BiH neće na "crnu listu"
12
Čović: Vjerujem da će zakoni sutra biti usvojeni, BiH neće na "crnu listu"
Dragan Čović: BiH neće imati štetu
Predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je za Klix.ba kako vjeruje da ća na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu biti usvojen zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, a da BiH ne bi bila automatski prebačena na "crnu listu" zemalja kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva.
Čovića smatraju glavnim krivcem što se BiH našla u opasnosti da završi na "crnoj listi" zemalja, zajedno sa Sjevernom Korejom i Iranom, ali Čović smatra da su takve tvrdnje samo predizborna manipulacija.

Podsjetimo, nakon što je probijen rok od 1. juna, BiH je dobila novi rok od pet dana da riješi navedeni problem kako se zemlja ne bi suočila sa sankcijama. Odluka je donesena nakon javnog apela šefa bh. diplomatije Zlatka Lagumdžije.

No, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je izjavio da je bh. javnost obmanuta i da praktično BiH neće imati nesagledive štete za bh. građane, jer, kako je Bevanda prenio, iako je saopćenje Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) proslijeđeno članicama, izvršni sekretar te organizacije tražio je od svojih saradnika da se suzdrže od njegovog objavljivanja do 7. juna. Bevanda je tvrdnje o ugroženosti BiH nazvao zločestim i vrlo lošim postupkom.

"Na dnevnom redu ima jako puno materijala. Ne znam kako će pojedini delegati imati pristup tim materijalima, ali ja vjerujem da tu priču treba okončati što je prije moguće. Nadam se da hoće. Ima različitih istupa u javnosti, ali što se tiče mene, mislim da to neće biti problem", izjavio je za Klix.ba Dragan Čović

On insistira da BiH neće imati štetu i da je problem nastao "jer je neko u jednom trenutku osjetio da želi malo političkog marketinga".

"Neko želi da se vidi da je nešto radio. Neka se delegati sutra u dobroj vjeri izjasne oko tih zakona i riješili smo problem. Ako zakon sutra bude usvojen, nema tu nikakvih problema. Neko je u ovo vrijeme želio da stvori atmosferu za predizbornu promidžbu. Ponavljam, bitno je da se to sutra usvoji. Ako mi usvojimo, sigurno neće biti nikakve štete", izjavio je Čović, dodajući da BiH već godinama probija rokove međunarodnih institucija, "pa ni šest dana neće biti problem".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: