Dr. fra Ivan Šarčević
0

Čović uz Dodika nastavlja propalu HDZ-ovu politiku

Sarajevo-x.com
Dr. fra Ivan Šarčević, ugledni profesor i franjevački intelektualac, u svom je intervjuu za Dnevni list rekao da je angažiranje SAD-a i EU-a u BiH ne samo dobrodošlo, nego i nužno, ali da bi taj angažman trebao biti određeniji i jasniji.

On je istakao da bi međunarodni akteri trebali napustiti ključ mržnje i ključ "zaraćenih strana" po kojem su sve strane podjednako krive pa stoga, navodno, treba tražiti rješenje koje bi podmirilo nacionalističke politike darujući im ratom "očišćene" teritorije.

"Ovoj zemlji treba radikalan zaokret koji ne želi većina političke garniture a za koji, mislim, da Amerikanci znaju način i put – učinili su to u svojoj zemlji – ali vani, dakle i kod nas, kao da glume blagost i ne žele nametati rješenje, što vodi popuštanju lokalnim moćnicima koji blokiraju pravedna rješenja. Ipak, mislim da će Amerikanci ostati aktivni u BiH jer su ovdje već puno uložili, jer nisu neosjetljivi na pravdu i jer im je stalo do dobrog vrjednovanja vlastite politike u svijetu", rekao Šarčević.

Šarčević je rekao da se Evropljani, dio njih koji se bave BiH ili po dužnosti ili za vlastiti profit, od pada Berlinskog zida slabo znaju šta su i sami, i nisu se zauzeli za minimum moralnosti ni u ratu ni poslije kada je trebalo uspostaviti trajno uređenje ove zemlje.

"Njima je naša zemlja mješavina egzotike, dobroga gostoprimstva i zarade, čuđenja zbog težine problema pred kojim najradije zatvaraju oči pa odluke prebacuju na domaće snage od kojih oni najizopačeniji to jedva dočekaju i to svesrdno zagovaraju, jer bez stranaca oni bi nastavili svoju zlu politiku. Ti isti Europljani štite se od naše nečistoće zatvaranjem očiju pred zločinima, očišćenim krajevima i genocidom, pred nepravdom, ustvari i pred dijelom vlastite krivnje i odgovornosti pa žele sve brzo zaboraviti, ignorirati, lošu savjest zataškati i složene probleme što brže riješiti. U tome im pomažu političari i kriminalci koji pozivaju na zaborav prošlosti", rekao je Šarčević.

Ovaj ugledni franjevac dotakao se i hrvatskih političkih lidera u BiH rekavši da je iluzorno očekivati da Dragan Čović i Božo Ljubić nastupaju sa istim stavovima.

"Pa valjda je jasno da je Čović stalno uz Dodika, da nastavlja propalu HDZ-ovu politiku kojoj je bliže srpsko rješenje hrvatskoga pitanja nego neko hrvatsko. Učinio je tako da se i Srbi sve više “brinu” za Hrvate, ali – u Federaciji. A kako i ne bi, kad se ni on ne brine za Hrvate izvan Federacije, zapravo izvan Hercegovine", rekao je Šarčević.