Nakon sjednice HNS-a
281

Čović uputio prijedlog Izbornog zakona, objasnio kako bi se birali članovi Predsjedništva BiH

B. R.
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) potvrdio da je ostalim koalicionim partnerima u državnoj vlasti poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Taj prijedlog je uputio predsjednicima SDP-a, NiP-a, NS-a i SNSD-a.

Prema njegovim riječima, nakon posljednjeg stranaka iz državne vlasti, njemu je pripala obaveza da u jedan dokument sastavi ono što će odražavati ono što su dogovorili na tom sastanku.

Ukazao je da se te predložene izmjene odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK), izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tehnička izborna pitanja.

Potom se osvrnuo na prijedlog izmjena članova Predsjedništva.

"Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti ustav - nemijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu", obrazložio je Čović.

Ukazao je da bi taj kandidat morao biti prvi u tri kantona od pet kantona u kojima živi veći procenat hrvatskog stanovništva, "kako bi se spriječilo da 99% onih koji nisu Hrvati biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda".

Čović je istakao i kako očekuje da se uskoro imenuje nedostajući sudija Ustavnog suda BiH, misleći na Marina Vukoju.