30. godina HDZ-a Zenica
87

Čović u Zenici: Očekujemo izmjenu Izbornog zakona do marta, bit će izbori u Mostaru

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović večeras je u Zenici na obilježavanju 30. godišnjice HDZ BiH Zenica poručio kako će Izborni zakon biti izmijenjen u naredna dva mjeseca i da će izbori u Mostaru biti održani.

Čović je večeras prije obilježavanja godišnjice Gradskog odbora HDZ BiH Zenica prisustvovao i sjednici gdje su dogovorene aktivnosti na ovogodišnjim lokalnim izborima gdje HDZ u Gradskom vijeću Zenica želi po svaku cijenu imati bar jednog vijećnika.

U obraćanju prisutnima u Hrvatskom kulturnom domu "Kralj Tomislav" je kazao da Federacija BiH ne može funkcionisati bez HDZ-a.

"Jednakost naroda se mora osigurati. Ustav je takav da brojnost dva naroda može birati u ime vas i donositi neke bitne odluke. Ali, opet vidite da se Vlada FBiH ne može napraviti bez HDZ i HNS-a, a to je zahvaljujući svima vama u Zenici i diljem BiH. Ostat će tako dok se ne izborimo da Izborni zakon može osigurati jednakopravnost i legitiman izbor svakog od konstitutivnih naroda. Hrvati će birati svoje predstavnike i nikada nećemo dozvoliti da neko u naše ime bira bez obzira kakva je ambicija", kazao je Čović.

Dodao je da su možda jedini uvjereni da će u naredna dva mjeseca biti izmijenjen Izborni zakon i da će u Mostaru biti održani izbori.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Konstitutivni narod su osnov funkcioniranja naroda u BiH. Nastavit ćemo pregovore koje radimo s bošnjačkim narodima, biće izbora u Mostaru, a uvjeren sam da ćemo se kroz izmjenu Izbornog zakona zaštiti od izbornog ciklusa kao što je 2016. godine. To je izborna ideja, neću reći preduvjet, već način partnerstva da gradimo Federaciju BiH. Želimo svoj, jezik, kulturu, baštinu i tradiciju", dodao je Čović.

Još je naglasio kako je cilj očuvanje ustavne Bosne i Hercegovine te da promjene Ustava BiH neće biti jer kako kaže za to nema 2/3 većine.

Predsjednik GO HDZ BiH Zenica Miroslav Šoko je u izjavi kazao kako je najbitnije na narednim izborima nastupiti jedinstveno s ciljem povratka jedne pozicije u Gradskom vijeću Zenice te da će se poduzeti sve aktivnosti da se za odluke u Zenici pita i HDZ.