Aktuelne teme
40

Čović u Zagrebu razgovarao s Grabar-Kitarović: Poslije izbora najvažnije sačuvati stabilnost

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Čović je na početku susreta informirao predsjednicu Grabar-Kitarović o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

Kazao je ovom prilikom kako će Hrvati BiH, uprkos tome što Izborni zakon nije promijenjen, nastaviti insistirati na poštivanju ustavnog principa legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima u BiH. Istaknuo je također da će u poslijeizbornom periodu upravo najvažnije biti očuvati stabilnost, kako bi se što brže i bez velikih prepreka formirala vlast.

Također je upoznao predsjednicu Republike Hrvatske s inicijativom Predsjedništva BiH za skorim organiziranjem okruglog stola o ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030 s predsjednicima susjednih zemalja - Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore, koji su također potpisnici Agende 2030, što će poslužiti kao dodatni podsticaj regionalnom približavanju i saradnji. Agendu 2030 Bosna i Hercegovina je, kao međunarodnu obavezu, preuzela 2015. godine.

Na kraju susreta, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako će Republika Hrvatska nastaviti pružati svoju punu i nedvojbenu podršku unutrašnjem razvoju BiH, kao i napretku prema članstvu u Evropskoj uniji i punoj aktivaciji MAP-a.