Zamjensko rješenje
192

Čović u Tuzli: Ukidanje kantona značilo bi blokadu svih procesa

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posjetio je danas Tuzlu. Susreo se sa gvardijanom Franjevačkog samostana fra Mariom Divkovićem, te sa članovima Županijskog odbora HDZ-a Soli, a posjetio je i župni ured u Par Selu, kao i Hrvatski kulturni centar sv. Franjo koji se gradi u Tuzli.

Problemi u Tuzli su, kaže Čović, kao i svugdje. Naglašen je interes za odlazak mladih ljudi, što znači da nisu stvoreni uvjeti za njihov ostanak na ovom prostoru. Ljudi se, ističe on, suočavaju s nemogućnošću dobivanja posla, a zadatak političara je da im pomognu i olakšaju da egzistenciju vežu za Tuzlu.

"Naše je graditi društvo po mjeri čovjeka. Ne ide onom dinamikom kako bi mi željeli. Došlo je vrijeme da se ključni problemi riješe i zbog toga i imamo sada političke probleme. Ne mogu se više stvari stavljati pod tepih. Mi smo zakoračili u EU predajom aplikacije. Tada su neki rekli da je to reda radi. Međutim, mi se moramo mijenjati, to nas tjera", kazao je Čović najavljujući do kraja godine aktivaciju MAP-a za NATO i kandidacijski status za EU.

To će nas, smatra on, natjerati da moramo ubrzano riješavati pitanja koja smo ostavljali po strani, od izbornog zakona do borbe protiv korupcije.

Govoreći o prioritetima HDZ-a BiH Čović je kazao da sva obećanja koja je stranka davala na izborima treba sagledati i to postaje "naša agenda na narednih godinu i po dana".

"Gdje ne možemo s partnerima ići ćemo sami. Mi ćemo do kraja ovog mjeseca u Parlament BiH ići s nekoliko krucijalnih zakonskih prijedloga, a isto tako i u Parlamentu Federacije. To će dovesti sve nas u poziciju da više nema izbjegavanja odgovora", poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH tokom posjeta Tuzli.

Kada je u pitanju Izborni zakon BiH, Čović kaže da je rok za njegovo usvajanje šesti mjesec te da je to rok koji je postavio Ustavni sud. To su, ističe, izmjene i dopune izbornog zakona koji rješavaju vitalne probleme, da se izbori mogu održati iduće godine.

Čović je prokomentirao i inicijativu za ukidanje kantona u FBiH, čiji je pokretač tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović.

"Kantoni se ne mogu ukinuti. Volio bih čuti što je zamjensko rješenje za kantone", kazao je Čović, dodajući da HDZ BiH jeste za to da nemamo 11 vlada ili parlamenata u Federaciji te da su zato i predlagali uspostavu četiri federalne jedinice.

Međutim, upozorava on, ukinuti samo jednu razinu vlasti, značilo bi blokadu svih procesa.