Nauka i politika
177

Čović u Neumu organizira naučni skup: "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH"

Klix.ba
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Tačno godinu dana nakon što je u Neumu organiziran naučni skup pod nazivom "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji evropskih vrijednosti", na istom mjestu član Predsjedništva BiH Dragan Čović organizira novi naučni skup pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu".

Skup će se održati 15. i 16. marta u Neumu, a kao suorganizatori navedeni su Hrvatska akademija nauka i umjetnosti u BiH, Odjel za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar.

Organizator je naveo da su teme koje će biti razmatrane i analizirane na skupu uzroci, pojavni oblici, načini otklanjanja neravnopravnosti hrvatskog naroda te potraga za funkcionalnom, održivom i pravičnom organizacijom BiH s ciljem pronalaska rješenja hrvatskog pitanja u interesu evropske perspektive i demokratskog razvoja BiH", navodi se u pozivnici.

Za ovaj skup napravljena je i posebna web stranica.

Podsjećamo, sredinom marta prošle godine u Neumu je također organiziran sličan skup o Hrvatima kao nositeljima evropskih vrijednosti, što je izazvalo burne reakcije u javnosti i osude zbog politizacije.

Tada je predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Mladen Bošnjak, iz Ljubuškog, kazao za Klix.ba da mu je nejasno zašto je skup u Neumu okarakterisan kao "naučno-stručni" te da je on održan samo kako bi Dragan Čović opravdao svoja obećanja Miloradu Dodiku.