Najavio pobjedu
251

Čović u Mostaru: Ne grlim se sa zločincima, unitarna i građanska država ovdje nema mjesta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
HDZ BiH i Koalicija stranaka HNS-a održale su u ispunjenoj sportskoj dvorani Bijeli Brijeg svoj završni predizborni skup za Hercegovinu. Skupu se obratio i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenovković, a najavljena je ubjedljiva pobjeda na svim nivoima vlasti.

Čović je kazao da će liste ove političke opcije osvojiti bar osamdeset posto glasova hrvatskih birača, a najveći dio govora posvetio je izbornom programu i poruci zajedništva.

"Zajedništvo najprije hrvatskom narodu, onda svima nama u Bosni i Hercegovini. Ono nije samo za Hrvate, zajedništvo i za našu braću i prijatelje Bošnjake, naše prijatelje Srbe. To je snaga najmalobrojnijeg naroda u BiH. Zajedništvo i s međunarodnom zajednicom, da izborimo euroatlanski put i jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda", kazao je Čović.

Čović je zajedništvo povezao i sa Plenkovićem i Vladom RH u Zagrebu koja je mnogo pomogla oko zahtjeva za članostvo naše zemlje u EU. Kazao je da će na snazi zajedništva pokrenuti sve procese poslije izbora i dokazati da niko ne može birati Hrvatima njihove predstavnike. Istakao je ono što su uradili predstavnici HDZ-a u prethodnom periodu na polju finansijske stabilnosti posebno kantona i gradova gdje su Hrvati većina.

"Trebamo rasteretiti našu privredu, do kraja da ih fiskalno rasteretimo. To će omogućiti da naše plaće idu na 1.500 KM i više u prosjeku. Ne može se živjeti od 700 ili 800 maraka. Dvadeset sati će se morati raditi ako mislimo uraditi ono što planiramo. Poruka i mladima da se uključe", pozvao je Dragan Čović.

Kazao je da neće dopustiti da se kriminalizira Domovinski rat, kaže da ga prozivaju da se grli sa ratnim zločincima.

"Ne grlim se ja s bilo kakvim ratnim zločincima, ja se grlim s časnim predvodnicima odbrane hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Pravosuđe mora biti nezavisno od bilo koga, to je osnov da mladi ljudi imaju vjeru u ovaj prostor. Nikada, ali baš nikada, ovdje neće imati mjesta unitarna, jednonacionalna i građanska Bosna i Hercegovina", izjavio je Čović.

Andrej Plenković je čestitao HDZ-u BiH na sjajnoj kampanji kazavši da će u nedjelju sve rezultirati pobjedom.

"Gledajući vas ne mogu se oteti utisku koliko smo mi Hrvati privilegiran narod, imamo jedno srce i dvije prekrasne domovine. Veliko je poštovanje koje mi imamo prema Bosni i Hercegovini, trima narodima, veliku podršku dajemo svim pozitivnim procesima posebno onim euroatlanskim", izjavio je Plenković.

Kazao je kako je u vrijeme od kad je on premijer intezivirana saradnja s BiH, a posebno se vodilo računa o pravima Hrvata. Pobrojani su brojni dolasci, otvaranje konzulata, dopisništva, avionskih linija...

Skupu su se još obratili Jelka Milićević, Darijana Katić, Nevenko Herceg i Damir Džeba.