BiH
451

Čović u Bleiburgu pozvao na "svehrvatsko jedinstvo"

Klix.ba
Predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH prisustvovao je danas okupljanju u Bleiburgu u Austriji gdje je održana komemoracija stradalim pripadnicima vojnih formacija NDH i drugim poraženim vojnim formacijama u Drugom svjetskom ratu.

Skup koji je protekao pod strogom policijskom pažnjom Čović je iskoristio da u obraćanju prisutnima govori o potrebi "svehrvatskog jedinstva" u vrijeme kada su i Hrvatska i BiH suočene sa demografskim problemima.

Ponovio je da su Hrvati u BiH "neravnopravni spram druga dva naroda" te da "postoje nastojanja da se Hrvate potpuno obespravi i izbriše".

"Međutim, kao i mnogo puta do sada, kada smo bili stavljeni na najveća povijesna iskušenja, uspjeli smo se otrgnuti. Uvjeren sam da ćemo ponovno pronaći zajedništvo koje nam je sada potrebno više nego ikad prije te iznaći način i formirati zajednički odgovor na ova moderna iskušenja našeg naroda", kazao je Čović kojem je društvo pravila Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH.

Pozvavši da se Bleiburg otrgne od zaborava poslao je poruku "onima koji bi ponovo pisali povijest našeg naroda u ime nas, kojima iznova smeta i ova komemoracija i naše hodočašće".

Naglasio je da Hrvati u BiH ne mnogu sami naći način i odgovor na moderna iskušenja te da im je potrebna pomoć Vlade RH, prenose hrvatski mediji.

Nakon svete mise održana je i molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti, koju je predvodio Idriz ef. Bešlić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gunja.

Današnjem skupu koji nije prošao bez ustaških obilježja i nacionalističkih ispada nisu prisustvovali hrvatska predsjednica niti premijer.