Izborni zakon BiH
268

Čović tvrdi da njegov prijedlog podržava Venecijanska komisija, Konaković kaže da je istina drugačija

G. M.
Elmedin Konaković i Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)
Elmedin Konaković i Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)
Lider Naroda i pravde Dino Konaković reagirao je večeras na tvrdnje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

Čović je, naime, u posljednje vrijeme više puta izjavio da je na nedavnim pregovorima u Neumu odbijen prijedlog HDZ-a/HNS-a (Hrvatski narodni sabor) koji je podržala Venecijanska komisija.

Čović je to ponovio danas na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je navedeno u saopćenju nakon tog sastanka, Čović se "posebno osvrnuo na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a BiH vezano za ograničene izmjene Ustava kojim se provode svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava".

No, Konaković je naveo da je istina nešto drugačija.

"Venecijanska komisija je potvrdila samo da naziv prijedloga HNS-a/HDZ-a BiH jeste u skladu sa presudama (Evropskog suda za ljudska prava). Sam prijedlog nije u skladu sa evropskim standardima i diskriminatoran je", naveo je Konaković.

Dodao je da je "mnogo svjedoka", te pobrojao šefa Delegacije EU Johanna Sattlera, predstavnike Ambasade SAD-a i šeficu OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, koji su prisustvovali sastanku.

Inače, Čović je istu tezu “provukao” i u pismu koje je jučer uputio međunarodnim zvaničnicima.

“Zahvaljujući nesebičnim naporima predstavnika EU-a, SAD-a i Venecijanske komisije, uspjeli smo postići usklađenost naših prijedloga ustavnih odredbi s najvišim evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije, uključujući i pitanje formulacije ustavnog izričaja u odnosu na Predsjedništvo BiH. Našim prijedlogom osigurali smo da svi građani BiH mogu birati i biti birani neovisno o pripadnosti i bez izjašnjavanja nacionalnog ili etničkog identiteta”, naveo je u tom pismu.

No, Čovićev prijedlog, prema tvrdnjama ostalih učesnika sastanka, ipak nije dobio bezrezervnu podršku Venecijanske komisije.

Tačno je da se tim prijedlogom uklanja trenutna diskriminacija iz Ustava, u smislu da se svakom građaninu BiH omogućava da bude biran na sve pozicije. No, isti prijedlog ima drugi problem.

Naime, po modelu HDZ-a vrijednost glasa Hrvata iz Sarajeva i Hrvata iz Livna nije ista. S tim se nije složila Venecijanska komisija.