Izborni zakon
306

Čović: Trenutno nije moguće implementirati rezultate izbora u BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a kako je nemoguće implementirati rezultate ovogodišnjih izbora sve dok se ne izmijeni Izborni zakon BiH.

Čović je rekao da izborni rezultati daju za pravo HDZ-u da do kraja bude u poziciji da opravda kredibilitet koji su mu dali birači. Kako kaže, ovo je najbolji rezultat HDZ-a u posljednjih 18 godina.

"Danas nismo pravili analitiku o tome kako implementirati rezultate izbora. Iskreno, zabrinjava nas sporost. Naš ključni zadatak je da vodimo razgovore rasterećeni bilo kakve pozicije u vlasti", kazao je Čović.

Istakao je da su bošnjačke stranke koje imaju poseban projekt biranja članova Predsjedništva BiH napravile grešku prema Hrvatima i svim čestitim ljudima u BiH. Čović je rekao da će HDZ BiH do kraja znati sačuvati vjerodostojnost i da će se truditi ispuniti sve što je obećano s govornica u kampanji.

Najavio je da će uskoro biti održan sastanak Hrvatskog narodnog sabora (HNS). On je ocijenio da će se komunikacija koju imaju s predstavnicima Hrvatske i političkim predstavnicima Bošnjaka i Srba u BiH voditi ka tome da se nikada više ne ponovi da u vlast budu izabrani nelegitimni predstavnici Hrvata.

Na pitanje šta ako ne pronađe partnere za izmjene Izbornog zakona BiH, Čović je kazao da HDZ ima odgovornost da u komunikaciji s političkim strankama koje imaju različite stavove dođe do najboljeg rješenja u vezi s izmjenom Izbornog zakona BiH.

"Mi ćemo morati kroz institucije, isključivo BiH, naći rješenje za prethodno pitanje kako bismo imali partnere u vođenju evropske budućnosti BiH", rekao je Čović dodajući da se sada ne mogu implementirati izborni rezultati.

Čović je istakao da će BiH morati zaživjeti kao zajednica tri konstitutivna naroda. Prokomentarisao je i stanje u Aluminiju u Mostaru riječima da ne postoje institucije koje štite strateške grane u BiH.

"Danas smo dostigli nivo koji se ne može podnositi. Ni danas, a ni sutra neće biti isključena struja Aluminiju. Menadžment će morati tražiti rješenje jer su dugovi uveliko prevazišli vrijednost te firme", kazao je Čović.

Novinari su Čovića pitali i s kojim strankama neće u koaliciju, a on je odgovorio da HDZ i HNS ne razmišlja na taj način.

"Za mene su legitimne sve političke opcije koje su dobile legitimnost druga dva naroda. Nemamo preferencija prema bilo kome. S kim ćemo se dogovoriti da zajedno provedemo programe, to je stvar razgovora koji će se nekada voditi. Mi nismo mala stranka, preuzeli smo odgovornost i mi ćemo paralelno razgovarati sa svima s kojima mislimo da možemo otvoriti teme", rekao je Čović.