Danas u Mostaru
99

Čović se sreo sa ambasadorima Hrvatske, Rusije i šefom delegacije EU

FENA
Foto: R. D./Klix.ba
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: R. D./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se s ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Ruske Federacije i šefom Delegacije Evropske unije u BiH.

Na sastanku sa ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vechijom istaknuta je važnost što hitnije izmjene Izbornog zakona s ciljem osiguranja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

Time će se, kako je rečeno, osigurati sve nužne pretpostavke za hitnu i nesmetanu provedbu rezultata Općih izbora 2018, te će BiH na taj način potvrditi euroatlantsku i političku stabilnost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Čović se u Mostaru susreo i sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivantsovim. Na susretu se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon održanih parlamentarnih izbora kao i mogućim izazovima u procesu implementacije izbornih rezultata.

Čović je informisao ovom prilikom ambasadora Ruske Federacije o plebiscitarnoj potpori koju je Hrvatski narodni sabor osvojio među Hrvatima Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili kako je nužno nastaviti podršku očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, kao temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine, te su dali punu podršku njenom evropskom putu.

Čović je našao vremena i za šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka.

Tema razgovora bila je politička situacija i izbori. Na početku susreta Wigemark izrazio čestitke na izbornom rezultatu, koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Čović je izvijestio sagovornika da je preko 80 posto hrvatskih birača podržalo projekat HNS, što nalaže veliku odgovornost da se ustraje u borbi za punu jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata BiH, koje su još jednom grubo izigrane na prošlim izborima. Zato je od ključnog značaja izmijeniti Izborni zakon, kako bi se sve institucije vlasti mogle konstituisati u skladu s načelom legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Wigemark je ovom prilikom kazao kako će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje garantuje provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, te omogućava dalju provedbu reformske agende i nastavak euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.