U Mostaru
34

Čović se sastao sa ambasadorom Mađarske, razgovarano o izbornom zakonu i evropskom putu

V. K.
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović danas je u Mostaru održao sastanak s ambasadorom Mađarske u BiH Krisztianom Posom.

Na održanom sastanku razgovarano je o odnosima i saradnji Bosne i Hercegovine i Mađarske, aktuelnim procesima u Bosni i Hercegovini, izmjenama izbornog zakonodavstva te napretku na evropskom putu i otvaranju procesa pregovora.

Čović je istaknuo kako su predstavnici hrvatskog naroda u BiH posebno posvećeni ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Zalažu se za uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta i hitnoo provođenje svih 14 ključnih prioriteta. Sagovornici su se složili kako je ključan stabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda za budući razvoj europske BiH", saopćeno je.

Zvaničnici su razgovarali i o privrednoj, ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji, bilateralni odnosi su ocijenjeni dobrim, te je govoreno o daljnjem jačanju saradnje dviju zemalja u brojnim važnim područjima.