Politika i sigurnost
19

Čović se Lajčaku zahvalio na pomoći BiH i poklonio mu knjigu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se s ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke i predsjedateljem OSCEa Miroslavom Lajčakom, s kojim je razgovarao o trenutačnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji.

Čović je informirao Lajčaka o preprekama i potrebu bržeg formiranja vlasti na svim nivoima, s naglaskom na što skorije formiranje Vijeća ministara BiH, te još jednom potvrdio spremnost predstavnika hrvatskog naroda u BiH za saradnju.

Razgovarano je i o euroatlantskim integracijama BiH. Zajednički je istaknuto kako je neophodno ubrzati proces reformi. Čović je još jednom naglasio neophodnost neometanog institucionalnog nastavka aktivnosti na reformskim procesima te kako je iskorak u rješavanju tog zastoja moguće napraviti jedino zajedničkim dijalogom s partnerima u BiH.

Čović se dotaknuo i važnosti izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama.

Zahvalio je Lajčaku za dugogodišnje razumijevanje i pomoć Bosni i Hercegovini u njenom očuvanju kao jedinstvene i europske države te mu je poklonio svoju autorsku knjigu "Iznad crte".