Predsjedavajući PBiH
281

Čović s novinarima: Crvenimo se kao mala djeca kada se pravdamo funkcionerima iz EU

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je na današnjem druženju s novinarima da duboko vjeruje da postoji mogućnost da se stvari učine boljim po BiH u narednih 14 mjeseci.

On je kazao da se nada da će Upitnik EK biti preveden do kraja idućeg mjeseca. Najavio je sastanak jednog dijela predsjednika političkih stranaka u BiH, a koji će biti održan u Mostaru, kako bi razgovarali o preuzetim obavezama.

Na sastanku koji je nazvao "prijateljskim ručkom" bit će tri člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik (SNSD) i Fahrudin Radončić (SBB). Na sastanku neće biti predstavnici Saveza za promjene koji čine vlast na državnom nivou.

Član Predsjedništva BiH vjeruje da će kroz 9 i 10 mjeseci informirati Brisel i EU o potencijalnom napretku koji naša zemlja može napraviti. Posebno je podvukao važnost usvajanja seta zakona o povećanju akciza i pristupanje BiH Transportnoj zajednici.

On je uvjeren da neće doći do promjene vlasti do narednih općih izbora koji će biti održani iduće godine.

Predsjedništvo BiH pozvalo je danas predsjednika Srbije službenoj posjeti BiH, a uskoro bi trebao biti upućen i predsjednici Hrvatske.

Na pitanje o zategnutim odnosima Bošnjaka i Hrvata, on je kazao da ne vidi nijedan razlog za zategnutost odnos ova dva naroda, a posebno za negativne stavove prema susjednoj Hrvatskoj.

Što se tiče saradnje sa SDA, Čović smatra da on i Izetbegović trebaju praviti više kompromisa. Također, on nije želio komentarisati izjave Mladena Bosića o odnosu HDZ-a i SNSD-a.

Čović je rekao da je siguran kako će se u 10-11 imati usvojene izmjene Izbornog zakona BiH i da se svi slažu kako svaki narod treba birati legitimne predstavnike.

Predsjedavajući PBiH je rekao da je Sud u Strazburu kazao da se svakom građanin mora osigurati mogućnost da budu birani, ali ne i da budu izabrani. Kako kaže, to omogućava HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH.

Na pitanje o Transportnoj zajednici, Čović je odgovorio da je velik udarac što BiH nije imala stav u Trstu. On vjeruje da će u narednih deset dana taj problem biti riješen. Potvrdio je da HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara BiH nisu glasali kada je bilo riječi o pristupanja BiH Transportnoj zajednici.

BiH do danas nije predala odgovore na Upitnik Evropske komisije uprkos postavljenim rokovima. Čović je kazao da je bio siguran da će to biti završeno do marta ove godine.

Kako kaže, prema informacijama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdića, Upitnik bi trebao biti završen do kraja osmog mjeseca nakon čega će se krenuti sa usaglašavanjem.

Na pitanje o oštrim poruka EU na račun BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da se bh. političari crvene kada se kao mala djeca trebaju pravdati te da moraju pokazati više odgovornosti prema funkcionerima iz EU.

Istakao je važnost mehanizma koordinacije koji mora što prije zaživjeti u praksi.

Što se tiče MAP-a, on je rekao da je bh. političarima rečeno kako neke zemlje članice NATO-a uopće ne žele razgovarati o ulasku BiH u ovaj savez zbog neozbiljnosti. Kako kaže, BiH mora pokazat da je spremna rješavati probleme i uknjižiti vojnu imovinu.

On nije želio odgovoriti na pitanje da li će se ponovo kandidovati na mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Dodao je da to ovisi o dosta čemu te da će se definitivno kandidovati ako se ne riješi veliki broj problema Hrvata, a odluku će donijeti i kada vidi da li je BiH uspjela dobiti kandidatski status.

Kako kaže, političkim porazom smatrao bi slabljenje položaja Hrvata u BiH, ne dobijanje kandidatskog statusa i aktiviranje MAP-a.

Istakao je da se BiH nije smjelo desiti da se vlast pravi po vertikali. Kako kaže, HDZ i HNS su u jasnom partnerskom odnosu sa SDA, SBB i SNSD-om kada je riječ o entitetima, te sa Savezom za promjene u Vijeću ministara BiH.