Burno na sjednici PSBiH
356

Čović rekao da je Sarajevo grad jednog naroda, Bećirović mu poručio da ne blati glavni grad BiH

M. G.
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH nije usvojena tačka o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u, a ova odluka popraćena je raspravom delegata Denisa Bećirovića i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića.
Bećirović, koji je i predložio da se ova tema uvrsti na dnevni red zamjerio je Čoviću što je glasao protiv ove inicijative, ustvrdivši kako Čović stvara "torove" i navodeći kao primjer Čovićev nedavni intervju za HRT u kojem je kazao kako “samo Hrvati žele u NATO, Srbi slijede politiku Srbije i neće, a Bošnjaci se ne zalažu dovoljno”.

Čović mu je odgovorio da je ponosan što je dio Kluba Hrvata u Domu naroda jer je tako definisano ustavom.

"Rasprava o tome kako želimo ići u euroatlantske integracije, ponovio sam sto puta stav, a nekada možete uzeti moju knjigu i tamo ćete naći moj stav. Mi smo u posljednjih 20 godina od predstavnika međunarodnih zajednica potpisivali sporazume i svaki put odustali, zato sam rekao da jedni žele na jedan način, drugi ne žele, a treći imaju taktike. I sve što sam rekao o glavnom gradu moje domovine BiH Sarajevu stoji, ali danas je Sarajevo grad jednog naroda i ono malo ostalih koji su ostali kao građani živjeti. Nažalost, to je tako", rekao je Čović.

Bećirović mu je na to rekao da ne govori istinu i činjenice, navodeći da je u intevjuu na hrvatskoj nacionalnoj televiziji optužio kompletnu vlast u Sarajevu da radi na realizaciji Islamske deklaracije i muslimanske, unitarne države.

"Zatim ste izrekli neistinu da u Sarajevu živi manje od 1,5 posto Hrvata. Pogledajte popis iz 2013., najmanje četiri puta ste rekli od onoga što jest. Rekli ste podvalu da je etnički čist grad. Ne, to je kozmopolitski grad, a to što mu se promijenila etnička struktura stanovništva, znamo koje su politike radile na razdvajanju naroda i koje su odgovorne, gospodine Čoviću. Pozivam vas da govorite o istini i činjenicama, ne blatite glavni grad ni državu BiH. Ne stavljajte metu na čelo cijelim narodima kao što ste radili u saopćenju iz novembra prošle godine vezano za teroristički akt u Francuskoj. Poštujte sve građane i narode", kazao je Bećirović.