Samit lidera
12

Čović razgovarao s Vučićem u okviru samita "Brdo-Brijuni": Stabilna i evropska BiH

FENA
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Brdo kod Kranja, u Sloveniji, gdje se danas održava sastanak lidera država jugoistočne Europe Proces "Brdo Brioni", a prvi sastanak održao je s članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Čović, koji u Sloveniji predvodi državno izaslanstvo Bosne i Hercegovine, izjavio je uoči puta da je BiH ključ stabilnosti cijele regije. U tet-a-tet susretu s novim predsjednikom Srbije prije plenarnog sastanka, Čović je naglasio da je prioritet stabilna i evropska BiH uz ravnopravnost svih naroda.

On je naglasio da vjeruje da će kao jednu od tema na današnjem sastanku čelnika država jugoistočne Europe, nametnuti poziciju BiH na euroatlantskom putu i odnose sa susjedima.

Predsjednik Srbije, osim sa Čovićem, imat će i bilateralni sastanak s predsjednikom Republike Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom, koji je ove godine počasni gost summita "Brdo - Brioni".

Predviđeno je da na marginama foruma razgovara i sa predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.

Proces "Brdo - Brioni" prvo su službeno Vučićevo putovanje izvan zemlje, otkako je u srijedu, 31. svibnja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsjednika Republike.

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno povjerenje, predanost stabilnosti i europskim vrijednostima u regiji jugoistočne Europe, najavljeno je iz kabineta slovenskog predsjednika.

Proces Brdo - Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na jugoistijeku Europe.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni dužnosnici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje sudionik dijaloga.