Uspostava vlasti
54

Čović: Pitao sam Zvizdića kako misli biti na čelu Vijeća ministara i Parlamenta BiH

R. D.
Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru medijima se obratio predsjednik ove stranke Dragan Čović.
Čović je kazao da se najviše vremena danas potrošilo u razgovoru o političkoj situaciji u kontekstu migrantske krize te uspostavi vlasti.

"Evidentno je da institucije države ne odgovaraju na postavljene zadatke u vezi s migrantskom krizom. Već duže vrijeme nemamo mogućnost donijeti odluke kako bismo nadzirali protok ljudi kroz Bosnu i Hercegovinu. Umjesto da ih zaustavimo na granici, dopustili smo da prolaze kroz državu i zaustavljaju se negdje oko granice s Hrvatskom", izjavio je Čović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Dodao je da migrantska kriza nije više samo humanitarnog karaktera, nego je to danas politička i sigurnosna problematika Bosne i Hercegovine te postoje tendencije da se ona uklapa u sve druge političke igre koje postoje.

Čović je kazao da Vijeće ministara treba odmah uspostaviti te je ponovio šta je napisao u pismu Bakiru Izetbegoviću o neodržanoj sjednici Doma naroda.

"Neko vještački želi držati ovakvu krizu, odnosno da tražimo krivca za nešto što se ne možemo dogovoriti", kazao je naglasivši da postoje svi preduslovi za uspostavu vlasti na državnom nivou.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Kazao je kako je na sastanku sa SDA prije pet dana dogovoreno da rukovodstvo Federalnog parlamenta trebaju sačinjavati oni koji će biti vlast, a ne oni koji su opozicija. Ponadao se da će taj proces biti okončan u narednom periodu.

Problem neuspostave vlasti na državnom nivou posebno će se odraziti na finansiranje jer krajem ove sedmice ističe odluka o privremenom finansiranju.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Gospođi Krišto ističe mandat predsjedavajuće već za mjesec, a naredni predsjedavajući za mjesec bi trebao biti gospodin Zvizdić. Pitao sam ga, Denise, kako misliš biti u bilo kakvoj funkciji u Vijeću ministara, a morat će biti predsjedavajući u Zastupničkom domu. Jedno s drugim je neprihvatljivo pa smo kazali da idemo to ubrzano rješavati", izjavio je Čović.

Najavio je kako će s deset hercegovačkih načelnika danas razgovarati o rješenju komunalnih problema koji narušavaju turističku perspektivu ovog prostora.

Potvrdio je da je danas formalno povučena apelacija Borjane Krišto u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredbi člana Ustava Federacije BiH.