"Hvalite me..."
4

Čović pisao Palmeru da on i njegove kolege predvode na putu BiH ka EU i NATO-u

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović je uputio čestitku Matthewu Palmeru na imenovanju na funkciju posebnog predstavnika državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan.
"Duboko sam uvjeren kako ćete ukazano povjerenje odgovorno iskoristiti i svojim budućim radom doprinijeti daljnjem jačanju stabilnosti i suradnji u regiji", napisao je Čović.

On je iskoristio priliku da obavijesti Palmera kako su dužnosnici HNS-a BiH i HDZ-a BiH predvodnici su integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO.

"Ustrajno insistiramo na otvaranju procesa pregovaranja, te dobijanja kandidatskog statusa za ulazak u EU. Iznimno je važno da Bosna i Hercegovina svojim novim iskorakom kroz politički dogovor konstitutivnih naroda što prije postigne kompromis kako bi postali dio velike obitelji EU i NATO-a. Čvrsto vjerujem da će Vaše imenovanje potaknuti razgovor te pridonijeti sporazumu unutar BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama", poručio je Čović.

Palmer je u novoj ulozi već od danas, a učestvovat će u radu Strateškog foruma na Bledu, a zatim će predstavljati SAD na sastancima Kvinte u Briselu i Podgorici.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja.

Palmer je prethodno bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.