BiH
9

Čović pisao Hahnu, Lajčaku i Mogherini: Sastanak Izetbegovića i Dodika je neprimjeren

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović napisao je u pismu Evropskom komesaru za proširenje Johannesu Hahnu, ministru vanjskih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku i visokoj predstavnici za vanjsku politiku i sigurnost EU Federici Mogherini kako je sastanak predstavnika dva konstitutivna naroda u BiH bez znanja trećeg u najmanju ruku neprimjeren.

"Posebno zabrinjava to što je nakon uvida u elemente tog tajnog dogovora utvrđeno da je iz Članka 3. Odluke o mehanizmu koordinacije, usvojene na Vijeću ministara BiH 26. januara 2016. godine i objavljene u Službenom glasniku BiH, eliminiran čitav nivo vlasti koji ima značajne ingerencije i ustavne nadležnosti", napisao je Čović.

On je ranije izjavio za Klix.ba kako je jučerašnji sporazum Izetbegovića i Dodika mrtvo slovo na papiru, o čemu je već jutros izvijestio Miroslava Lajčaka, Johannesa Hahna i Federicu Mogherini.

Hahn je odmah po završetku sastanka Izetbegovića i Dodika pozdravio postizanje dogovora o mehanizmu koordinacije i kreditnom aranžmanu Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Podsjećamo, Čoviću su u dogovoru sporne tačke 2 i 3 kojima se eliminira participiranje kantona u mehanizmu koordinacije.

Mehanizam koordinacije zapravo je sistem koji bi trebao omogućiti našoj zemlji da govori jednim glasom pred institucijama EU.