Neće odustati
194

Čović: Otkazivanje ručka u Mostaru nije me obeshrabrilo

FENA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je da usprkos otkazivanju radnog ručka kojeg je s drugim političkim liderima trebao imati jučer u Mostaru, neće odustati od pokušaja da se ostvari napredak u BiH te ističe da se samo razgovorima mogu rješavati krize.

Čović je za "Večernji list" izjavio da su, iako je planirani susret otkazan, neke stvari ove sedmice pomaknute s mjesta. Tako je na sjednici Predsjedništva BiH dogovoreno kako će svaka iduća sjednica ovog tijela počinjati istom tačkom, a to je Upitnik EU. Naime, predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić će na svakoj sjednici informisati članove Predsjedništva BiH dokle se došlo s odgovorima na Upitnik.

"Očekivanja su da Upitnik bude popunjen do kraja augusta i predan na prevođenje. Realno je da posao oko prevođenja bude gotov do kraja septembra", izjavio je Čović.

Komentarišući činjenicu da do susreta lidera u Mostaru nije došlo, Čović je kazao da ga takav rasplet događaja nije obeshrabrio. Ističe kako su pred BiH u narednom periodu brojni zadaci kada je riječ o putu ka EU i NATO-u te da je na ovom ručku želio s kolegama dogovoriti neke od smjernica kako bi se ono što EU očekuje od BiH realizovalo u što skorijem roku.