Ponovio zahtjeve
1.2k

Čović o trećem entitetu: Neodgovorna politika Bošnjaka bi mogla dovesti do takvog nečega

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru predsjednik HDZ-a Dragan Čović je upitan da li se zalaže za formiranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.
"Danas ste mogli čuti da ima puno naših predstavnika koji insistiraju danas na trećem entitetu. Ja sam davno rekao u Mostaru, na jednom susretu sa SDA, da će neodgovorna politika bošnjačkog naroda ili njihovih političkih predstavnika dovesti do takvog nečega", izjavio je.

Dalje je nastavio da je na njemu i predstavnicima Hrvata da imaju odgovornu politiku prema Hrvatima u BiH, a ne prema nekim pojedincima ili strankama.

"Ja se potpuno zalažem za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja jednakopravna, u kojoj će hrvatski narod predstavljati legitimni predstavnici Hrvata, 17 njih u Domu naroda FBiH i hrvatski član Predsjedništva BiH. I tačka. Sve ostalo su stvari za pregovore", rekao je Čović.

Lider HDZ-a Dragan Čović nakon usvajanja rezolucije HNS-a obratio se prisutnima u dvorani Bijeli brijeg u Mostaru te pozvao sve "legitimne predstavnike Hrvata na zajedništvo".