O svemu pomalo
18

Čović: Nikšić i Radončić su se žalili stranim predstavnicima na OSA-u

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako se djelovanje OSA-e danas može nazvati paradjelovanjem. On je rekao da su Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić ne nedavnim sastanku otvoreno upozorili međunarodne predstavnike na aktivnosti Obavještajno-sigurnosne agencije.

Istakao je da je jedan rekao da mu se prijeti hapšnjem, a drugi da OSA radi sve na destabiliziranju političke opcije na čijem čelu se nalazi. Otkrio je da je riječ o Nikšiću i Radončiću te da je zabrinjavajuće ako se to kaže pred najutjecajnim ljudima koji nam pomažu, “a mi nakon toga šutimo”.

Naime, Čović je komentarisao nepostojanja parlamentarnog nadzora nad OSA-om. On je kazao da bi dosta stvari o djelovanju obavještajnog sektora u BiH danas mogao nazvati “paradjelovanjem” ili “parasistemom”.

Čović je kazao da je odnos s Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem u ovom mandatu bio pristojan.

On je rekao da je bio jedan incident kada je Izetbegović tražio da se jedna tačka nađe na dnevnom redu Predsjedništva BiH na čemu mu u konačnici nije udovoljeno.

Prokomentarisao je i funkcionisanje pravne države pitajući se kakva se to poruka šalje ako se u zemlji može prijetiti predsjedniku Suda BiH.

Čović je poručio kako se treba dogovoriti da članovi Predsjedništva BiH ne budu i predsjednici stranaka. Kako kaže, na taj način operativnu politiku prenijeli bi neke druge osobe dok bi se članovi Predsjedništva BiH bavili vanjskom politikom BiH.