Ratni dokument
129

Čović: Ne postoji dokaz da sam izrobljavao zarobljenike kao direktor firme Soko

Klix.ba
Gostujući na HRT-u u emisiji Nedjeljom u 2 predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović komentarisao je i sporni dokument iz 1993. godine, kada je kao generalni direktor kompanije Soko tražio izuzimanje deset zatvorenika za potrebe obavljanja poslova u toj kompaniji.

Čović na upit novinara Stankovića nije direktno odgovorio da li je on potpisao navedeni dokument, ali je poručio da niko ne može naći nijedan dokument da je tokom rata iskorištavao zarobljenike.

"Niko ko je tokom rata boravio u Sokolu ne može reći da je zlostavljan", oprezno je odgovorio Čović. Na novinarsko pitanje da zatvorenici koji su dovedeni 1993. u Soko za obavljanje određenih poslova nisu plaćeni, Čović je odgovorio da niko tokom rata nije radio za novac.

Čović je kratko komentarisao i posljednju presudu u Hagu, gdje je kazao da presudu onakvu kakva je niko ne može promijeniti, lai s emože pokušati korigirati i da to treba iskoristiti. Također je poručio da je Slobodan Praljak svojič činom u Hagu poslao snažnu poruku te da Jadranka Prlića doživljava sasvim drugačije od onoga kako je on okarakterisan u Hagu, a podsjećamo da je osuđen za 25 godina zatvora za ratne zločine.

Komentarišući presudu u Hagu o karakteru rata, Čović je kazao da ima elemenata međunarodnog rata na svim stranama, spomenuvši ulogu mudžehedina i njihovu ulogu u Armiji BiH.

Također je kazao da bi se založio da se u BiH osnuje neki fond za isplatu štete bivšim logorašima.