Lider HDZ-a
610

Čović: Ne bismo ovo radili da predsjednik CIK-a nije rekao da će raspisati izbore

F. H.
Dragan Čović tvrdi da pokušava popraviti ono što se može popravit (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Čović tvrdi da pokušava popraviti ono što se može popravit (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine održao je konferenciju za novinare nakon što je Klub Bošnjaka povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa na Izborni zakon koji je predložio HDZ.

Čović je rekao da će se prema proceduri rasprava o prijedlogu Izbornog zakona nastaviti kada se dobije odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Istakao je kako se radi o zaštiti jednog naroda te da je cilj osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda kada se nisu mogle provesti potpune dopune.

"Hrvati, tim koji je pregovarao su dali više od deset (prijedloga) izmjena ustava, izbora članova predsjedništva i domova naroda," rekao je Čović.

Tvrdi da pokušava popraviti šta se da popraviti i spriječiti dalje političko nasilje u Bosni i Hercegovini.

"Da prije par dana nije predstavnik Središnje izbornog povjerenstva naglasio kako će raspisati izbore ili donijeti odluku o općim izborima za ovu godinu, četvrtog svibnja, mi vjerovatno ova pitanja ne bi ni pokrenuli na ovaj način," pojasnio je motiv za iznošenje prijedloga Izbornog zakona pred Dom naroda.

"U prijedlozima koje smo mi dali, mislimo da smo uklopili u potpunosti u Ustav Bosne i Hercegovine," prokomentarisao je Čović to da li je prijedlog Izbornog zakona u skladu sa Ustavom.

Kazao je kako je u Mostaru potpisan sporazum da se osigura legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i Domu naroda. Pojasnio je da traže mogućnost da ukažu koliki je rizik održati izbore ako ne postoje formalno-pravni preduvjeti u skladu sa presudama Ustavnog suda.

"Zamolit ću sve ako nam već pomažu, da nam ne odmažu, ko god da su. Sve prijedloge koje smo dali dali smo u dobroj volji da riješimo političku kriz u BiH," prokomentarisao je reakcije Međunarodne zajednice Čović.

Nije iznenađen time što je povučen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

"Bojkot je neprihvatljiv do kraja, danas je iskorišten drugi model kako bi se kupilo 15-20 dana. Kupuje se vrijeme sa ciljem da se ništa ne desi i da se sačuva status quo. Federacija treba postati dominantno bošnjačka," kritikovao je Čović.

Ponovio je još jednom da je za njega neprihvatljivo da se u sredinama gdje ima zanemariv broj pripadnika jednog naroda, drugi narod bira predstavnike.