Sastanak SDA-HDZ
32

Čović nakon susreta s Izetbegovićem: Treći entitet može napraviti neodgovorna politika Bošnjaka

Piše: A. D.
Treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka, izjavio je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon susreta delegacija SDA i HDZ-a BiH u Mostaru.

Rekao je to nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović novinarima rekao da je sa Čovićem imao neobično iskren razgovor pa se tako razgovaralo i o trećem entitetu te formiranju RTV Herceg-Bosne.

"Razgovarali smo o vrućim temama, oživljavanju trećeg entiteta. Čović mi je rekao da Hrvati ne kane praviti treći entitet i jedino loša bošnjačka politika ih može okrenuti u tom smjeru. Što se tiče kanala Herceg-Bosne, imamo 100 kanala, pa neka to bude eto i 101., rekao je Izetbegović o ovoj temi.

Govoreći o trećem entitetu, Čović je rekao da Hrvati traže rješenja isključivo u okviru Ustava.

"Neko je pokušao moj govor na Saboru HNS-a okrenuti u tom smjeru u smislu da radim na oživljavanju Herceg-Bosne, a samo smo razgovarali o aktivnostima koje, praktično, imamo 20 godina. Isto tako i priča o RTV Herceg-Bosne. Već postoje mediji. Naravno, mi smo za to da se u okviru javnog servisa izborimo za kanal na hrvatskom jeziku. Ali nemam baš potrebu da se nekome pravdam", kazao je Čović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

On je danas zamjerio SDA zbog činjenice da se niko iz ove stranke nije pojavio jučer na sajmu u Mostaru.

"Ima ponekad šumova u komunikaciji pa se dešava da kada ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu, to radim namjerno. Isto tako i sada u slučaju Mostara. Mislim da ne bi trebalo biti šumova", kazao je on.

Izetbegović je rekao, govoreći o formiranju Vijeća ministara, da će već iduće sedmice biti održan sastanak u formatu SNSD - HDZ - SDA.

"U međuvremenu ćemo imati sastanke u vezi s podjelom resora u Vijeću ministara. Nadam se da ćemo naći rješenje u vezi s godišnjim planom za NATO i da riješimo krizu kada je riječ o zastoju u formiranju komisija. Kada je riječ o federalnom nivou, HDZ traži da se vrlo jasno definiše rješenje izbornog zakonodavstva. Paralelno s tim moramo riješiti presude Suda u Strazburu. Danas smo napravili iskorak kada je riječ o federalnom i državnom nivou", kazao je Izetbegović.

Na upit o kritikama koje mu je uputio Milorad Dodik, lider SNSD-a, Izetbegović je kazao:

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Dodik sve ono što radi i planira, radi tako da za to optuži drugu stranu, a ovaj put SDA. Ako oni rade na tome da prave paravojsku od policije, onda će oni nas optužiti da radimo na mobilizaciji. Mi se oslanjamo isključivo na OSBiH, na garante Dejtonskog sporazuma i na NATO. On će uvijek raditi na krizama i govoriti o tome da BiH onda ne funkcionira. Nažalost, to je jedan čudan odnos na koji se mi navikavamo. Vrijeme je da se to prozre. Tražimo da se provodi zakon. Ne možemo se predomišljati u odnosu na ranije usvojene dokumente. Recimo, u Dejtonu smo prihvatili RS i ne možemo se sada predomisliti. Nema crtanja karata. Neki su ranije crtali karte i odveli su narode u ratove i sada sjede u haškim ćelijama".

Čović je pojasnio njegovu nedorečenost jučer na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada je riječ o NATO-u.

"U vezi s HDZ-om naš vitalni cilj su NATO integracije. Nije korektno to dovoditi u pitanje. Naravno, kada dolaze naši prijatelji, to su njihovi stavovi i mi uvažavamo autonomnost njihovih odluka", kazao je Čović.