BiH
7

Čović nakon sastanka sa SDA: Izborni zakon Mostara moramo usaglasiti na narednoj sjednici Parlamenta

Piše: A. B.
Dragan Čović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održan je sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem se razgovaralo o aktuelnim političkim pitanjima. Lider HDZ-a je nakon sastanka izjavio da najviše govora bilo oko izbornog zakona Mostara.

"Dotakli smo se problema oko izbornog zakona Mostara, ali prije svega o načelima zajedničkog rada. Objektivna procjena je bila da imamo jedan zastoj u radu, a to se vidjelo jučer na sjednici Parlamenta, kao i na odlukama koje donosimo u posljednje vrijeme. Malo duže smo razgovarali s predstavnicima SDA i uslaglasili smo se da ne smijemo više praviti zastoje u donošenju odluka, bez obzira na šta se one odnose. Od nas se očekuje da smo spremni da donosimo ozbiljne odluke. Moramo nastojati zajednički ući u Parlament s rješenjima izbornog zakona, samo ukoliko smo partneri", izjavio je Dragan Čović.

Prema njegovom mišljenju, prijedlog za Mostar sa strane HDZ-a je vrlo jasan i poznat.

"Mislimo da zakon oko Mostara možemo usaglašavati s partnerima, ali da za to nema vremena od pet mjeseci. To treba učiniti na nadrenoj sjednici Parlamenta, zakazanoj za 27. april", zaključio je lider HDZ-a.

Iz ove stranke, između ostalih, prisustvovali su Jelka Miličević i Marinko Čavara. Iz SDA razgovorima su prisustovali Amir Zukić, Šefik Džaferović i Fadil Novalić.