Saradnja HDZ i SNSD
415

Čović nakon sastanka s Dodikom: Naš plan B znači drugačiju izbornu kampanju i koaliranje

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović ugostio je večeras u Mostaru predsjednika SNSD-a i Republike Srpske Milorada Dodika gdje su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Čović je ovom prilikom objasnio šta podrazumijeva pod planom B u izbornoj kampanji, koju je najavio danas.

"Sagledali smo političke prilike u BiH u kontekstu ekonomskih, socijalnih i sigurnosnih prilika. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, koja će u BiH biti intenzivnija, a za koju BiH evidentno nije bila pripremljena. Dotakli smo se i teme dolaska predsjednika Turske u BiH, našu nedavnu posjetu Njemačkoj, a analizirali smo i saradnju naše dvije stranke te ocijenili da je ona izvrsna", kazao je Čović.

Čović je prokomentarisao tzv. plan B, koji je istakao danas nakon sjednice HNS.

"Da smo promijenili Izborni zakon, odnosno da smo osigurali legitimno predstavljanje svih naroda, onda bi mnogo ležernije bilo ući u kampanju i koalicije bi izgledale drugačije. Pošto se to nije desilo mi moramo kroz pla B drugačije sagledati naša koaliranja, kako bi osigurali pobjedu. Dakle riječ je o drugačijem pristupu izbornoj kampanji. Uvjereni smo da ćemo s pristupom koji smo ustanovili na HNS-u dobiti izbore", istakao je Čović.

Očito je da je večeras najavljena koalicija HDZ-a i SNSD-a lidera ove dvije stranke, a što planiraju sprovesti nakon izbora na državnom nivou.

"Mi smo partneri, dogovorili smo to prije i prenijet ćemo to na sve naše saradnike, da to bude u narednim mjesecima efikasno", kazao je Čović.

Dodik je također izrazio zadovoljstvo saradnjom s Čovićem i HDZ-om.

"Na našim redovnim sastancima redovno analiziramo saradnju, naši dogovori se realiziraju na svim nivoima. Iskazali smo opredjeljenost za stabilne i fer izbore u oktobru, gdje očekujemo ubjedljivu pobjedu. Pričali smo i o aktuelnim temama", istakao je predsjednik RS-a.

Dodik je izrazio žaljenje zbog nerješavanja pitanja izmjena Izbornog zakona

"U BiH je i dalje na sceni ignorisanje realnosti. Ja želim da podržim princip da svaki narod treba da bira svoje predstavnike, je rsamo tako BiH može da bude stabilna", izjavio je Dodik.

Na kraju je prokomentarisao i problem s migrantskom krizom, naglasivši da naša ekonomija ne može izdržati toliki priliv migranata te da je zato bolje spriječiti njihov dolazak.