Sjednica HNS-a
117

Čović: Na Vladu FBiH ćemo se načekati, Vijeće ministara BiH može se formirati prije

Piše: Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je kako je na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a kako se formiranje Vijeća ministara BiH ne može uslovljavati formiranjem Vlade FBiH.

Čović je rekao da se već krenulo s implementacijom izbornih rezultata gdje je to moguće, odnosno u kantonima. Kako kaže, HNS će sigurno imati vlast u pet kantona.

Kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH, Čović je kazao kako se neće čekati na uspostavu vlasti ni na jednom nivou i da državna izvršna vlast može biti formirana do kraja januara. On je istakao da HNS ima jasne stavove i da će predstavnici HDZ-a i SDA sutra održati sastanak.

Kako saznajemo, sastanak delegacija SDA i HDZ-a održat će se u Sarajevu, a domaćin sastanka ovaj put bit će SDA.

"Na Vladu FBiH ćemo se načekati. Da bi se ona oformila morati će zakonodavac usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementirati odluku Ustavnog suda BiH", rekao je Čović.

Na pitanje o usvojenoj Deklaraciji o položaja Hrvata u BiH, Čović je kazao da se razni istupi stranih država u odnosu na BiH ne ocjenjuju kao miješanje u bosankohercegovačke unutrašnje poslova, a da je to urađeno kada je riječ o Hrvatskom saboru.

Kako kaže, za njega je posebno važna rasprava u Hrvatskom saboru jer 90 posto ljudi "ranije nije znalo da Hrvatima drugi mogu izabrati člana Predsjedništva BiH".

"Jedno veliko hvala Vladi Hrvatske i Hrvatskom saboru koji osjećaju bitnost i strateško značenje BiH", kazao je Čović dodajući da svako ima pravo da komentariše šta hoće, a da je HNS dao potpunu podršku deklaraciji Hrvatskog sabora.

Nije želio komentarisati izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o četvrtom partneru ističući da će se o vlasti u Federaciji BiH pričati kada za to dođe vrijeme, ali da je matematika jasna.