Izrazio zabrinutost
160

Čović: Misa za Bleiburg nije čin mržnje ni ekstremizma, Sarajevo pripada svima nama

A. Z.
Dragan Čović (Foto: D. S./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: D. S./Klix.ba)
Povodom mise za Bleiburg, koja je najavljena za 16. maj u Sarajevu, oglasio se predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović. Tom prilikom, Čović je, između ostalog, poručio da BiH mora pronaći dovoljno tolerancije za različitosti te da misa nije čin mržnje ni ekstremizma.

Komentirajući stavove koji su se pojavili o predstojećoj misi u Sarajevu, Čović je istaknuo kako pojedinci u BiH ponovo i namjerno otvaraju rane iz prošlosti kako bi pažnju skrenuli s drugih aktuelnih tema u bh. društvu, istovremeno osvjetljujući namjeru da se nekim žiteljima zabrani slobodno i javno ispovijedati vjeru.

"Zadiranje kakvom svjedočimo je narušavanje vjerske slobode i prava naroda na vjerske obrede. Civiliziran čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira na to koliko to neko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njezina komponenta", kazao je Čović.

Ističući zabrinutost zbog "javnog poziva na linč, posebno kardinala Vinka Puljića, te cijelog hrvatskog naroda zbog održavanja mise za nevine žrtve zločina", istaknuo je da se konstantnim klevetama ugrožava i opstanak međusobnog povjerenja, koji je ključan za ostvarenje bilo kakvog napretka u BiH.

''Osuđujem sve zločine, bilo ko da ih je počinio i u bilo kojem vremenu. Nužno je sagledati sve historijske činjenice i dopustiti da svaka nevina žrtva ima pravo na pijetet. Činjenica je da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja u sebi mora pronaći dovoljno snage i tolerancije za različitosti koje je čine time što jeste. Sviđalo se to nekome ili ne, Sarajevo pripada svima nama koji živimo u Bosni i Hercegovini", poručio je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH je naglasio kako se odnosi među narodima i religijama moraju graditi kroz uzajamno uvažavanje i poštivanje različitosti.

''Duboko sam uvjeren da smo svi spremni zajedno jačati međusobno povjerenje. U tom duhu moramo njegovati i zagovarati dijalog i mir u ukupnim odnosima u BiH. Evropski put naš je cilj, a sloboda jedna od temeljnih evropskih vrijednosti. Kao društvo se ne smijemo oglušiti na namjerno narušavanje slobode", zaključio je Dragan Čović.