{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Komšić je mala marioneta i pogodan alatić, izbor Dodika je dobar za put BiH ka EU

Klix.ba
23.10.2018. u 08:25
123
340
Čović: Komšić je mala marioneta i pogodan alatić, izbor Dodika je dobar za put BiH ka EU
123
Čović: Komšić je mala marioneta i pogodan alatić, izbor Dodika je dobar za put BiH ka EU
Foto: H. M./Klix.ba
Hrvatski narod se mora izboriti za izmjene Izbornog zakona, kako im Bošnjaci više nikada ne bi birali predstavnike, izjavio je u emisiji Telering RTRS-a Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i aktuelni hrvatski član Predsjednišva BiH.
On je kazao da su izmjene Izbornog zakona uslov za formiranje vlasti.

"O Izbornom zakonu nismo smjeli pričati od četvrtog mjeseca ove godine kada je Centralna izborna komisija rekla da su izbori 7. oktobra. Onda se neko tu pokušao igrati, a dvije godine nije ništa radio. Danas trebamo izvršiti izmjene Izbornog zakona i dosljedno uvažiti odluke Ustavnog suda BiH", rekao je on.

Čović je istakao da, kada se to uradi, vlast može biti formirana za sedam dana.

On je naveo da je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić "mala marioneta i pogodan alatić" u rukama radikalne bošnjačke politike, dok je izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva pozitivan za evropski put BiH.

Istakao je da je Dodik političar koji drži riječ, ispunjava obaveze, kao i da je jasan i nedvosmislen.

"Nismo saglasni o mnogim pitanjima, ali sprovodimo one u kojima jesmo. Uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i naredne četiri godine, vidjet ćemo u kojoj formi. Mislim da ćemo se ubrzo i formalno sastati, nakon zvaničnih rezultata izbora", rekao je Čović.

Naglasio je da Komšiću mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne pripada na bilo koji način.

"Komšić niti je legalan, niti legitiman. Njegov izbor je protivzakonit, jer je ugrožen cijeli narod", rekao je on.

Čović je istakao da je BiH dovedena pred krizu koja može imati nesagledive razmjere, zbog poziva da se glasa u ime Hrvata, da se biraju dva člana Predsjedništva.

On je naveo da je HDZ BiH na izborima ostvario i više nego dobar rezultat, kakav nije od 1996. godine, te da to podrazumijeva i veliku odgovornost prema glasačima.

Čović je rekao da će HDZ BiH ulaziti u koalicije s onima s kojima može kreirati budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH te realizovati projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: