|

Čović: Ivanić i ja smo rekli Izetbegoviću da reviziju presude ne može pokrenuti u ime BiH

Čović: Ivanić i ja smo rekli Izetbegoviću da reviziju presude ne može pokrenuti u ime BiH
411
Piše: N. N.
10.2.2017. u 15:33
742
komentara
411

dijeljenja
Čović: Ivanić i ja smo rekli Izetbegoviću da reviziju presude ne može pokrenuti u ime BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon današnje sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, Dragan Čović, lider HDZ-a, kazao je da mu se čini kako neko želi napraviti političke odnose u BiH lošijim nego što oni stvarno jesu.
Prema Čovićevom mišljenju, cilj ovih nastojanja jeste da se zaustave reformski procesi te put BiH ka EU i NATO-u.

Na pitanje da li će amandmani na izvještaj Evropske komisije dobiti podršku Evropskog parlamenta, Čović je rekao kako je siguran da će konačni izvještaj s amandmanima koji spominju federalizaciju dobiti podršku.

Što se tiče pojma federalizma i njegovog razumijevanja, Čović je sve zainteresirane pozvao na naučnu konferenciju "Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH" koja će u martu biti održana u Neumu.

Na toj konferenciji bit će predstavljeni detaljni prijedlozi kako da se biraju članovi Predsjedništva, Doma naroda i Zastupničkog doma te vijećnici u Gradskom vijeću u Mostaru.

"Dođite jer ćemo tu predstaviti stavove koje će svi koji budu pregovarali u ime HNS-a morati slijediti", kazao je Čović.

Čović je rekao i da su "čudni" određeni nesporazumi koji su produkt da neki drugi tumače šta on misli o federalizaciji, trećem entitetu, gradnji autoputeva...

"Niko ništa nije vidio, a svi komentarišu", kazao je Čović.

Lider HDZ-a potvrdio je da je pisani prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH predao koalicionim partnerima iz SDA još prije mjesec dana.

Što se tiče priče o trećem entitetu, Čović je rekao kako nema namjeru da bilo šta demantira, ali je pozvao sve koji govore o trećem entitetu da pokažu bilo koji dokument HNS-a ili HDZ-a u kojima se zagovara treći entitet.

Čović na predstojećim izborima u Stocu očekuje uvjerljivu pobjedu HDZ-a te je najavio svoju posjetu Stocu.

"Država BiH nema stav o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije", rekao je Čović rekavši da on tu ne govori o ličnim stavovima koji mogu biti drugačiji od ovog.

"Kolega Ivanić i ja samo gospodinu Izetbegoviću jasno rekli da se revizija ne može tražiti u ime države BiH", rekao je Čović. Podsjetio je i na sastanak stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH, gdje je jasno poručeno da će, ako bude pokrenuta revizija, stranke iz RS-a napustiti koaliciju.
Prijavi grešku


Komentari (742)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...